Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври

От доставчика на тръби „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството се реализира по график

Т. Петкова: Строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври

Снимка: Ройтерс

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща в Министерството на енергетиката за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания „Ай СИ Джи Би“ ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“

Още по темата

Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м. годишно азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
fon
преди 8 месеца
Трябваше да е готов преди 5 години, имаше си и Еврофинансиране. Ама поради ширещата се слабоумна русофилия и руска пропаганда сега бързаме, а ТАП е готов до тази точка.

Още от Енергетика
Защо да изберем доставчик на електроенергия?