IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Без компенсации топлофикационните дружества ще повлекат "Булгаргаз"

Старото ръководство на дружеството стриктно спазваше нормативната уредба, заяви бившият му директор

15:44 | 07.02.22 г.
<p>
	Николай Павлов влиза на разпит в Софийската градска прокуратура. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Николай Павлов влиза на разпит в Софийската градска прокуратура. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заради мораториума на цената на топлинната енергия топлофикационните дружества са заплашени от ликвидна криза, а това може да доведе до финансови проблеми и за "Булгаргаз", предупреди бившият директор на газовото дружество Николай Павлов.

Днес (7 февруари) той беше извикан на разпит в Софийска градска прокуратура. Отговорих на всички поставени въпроси на прокурорите за доставките на газ и договорите на "Булгаргаз", начините на ценообразуване и функциониране на газовия пазар у нас, коментира той след пет часа разпит.

"Аз съм свидетел в това досъдебно производство", каза Павлов, но не уточни по какво дело е бил разпитан. Той отрече медийни публикации, според които е имало обиск в дома му преди дни, но пред жилището му от няколко дни стои полицейска патрулна кола.

"Нямам притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се контролира и регулира от регулатора", обясни още бившият ръководител на "Булгаргаз" и допълни, че старото ръководство стриктно е спазвало нормативната уредба, а дружеството е на печалба и с рекордни продажби.

По повод обвиненията, че новото ръководство е установило само 600 хил. лева в касата на дружество, бившият директор каза, че е оставил "Булгаргаз" с платени текущи сметки, както и с предплатени количества газ по договорите с Азербайджан и "Газпром".

Преди да бъде отстранен, Павлов коментираше, че атаките срещу него са породени от желание за овладяване на "Булгаргаз" и отстраняването ѝ от свободния пазар. Днес той коментира, че се надява, че след този шум това няма да бъде допуснато. "В момента бизнесът е жив, защото "Булгаргаз" продава на цени, които са значително по-ниски спрямо действащите цени на европейските пазари", допълни още той.

От коментари на енергийния министър Александър Николов в последните дни става ясно, че може да се стигне до промяна в ценообразуването, като ползите от по-евтиния газ от Азербайджан да се разпределят единствено за регулирания пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още