IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Има опити да ни извадят от свободния пазар на газ

Няма по-евтин газ от микса на "Булгаргаз", ако имаше - частни компании щяха да го внесат, смята Светослав Делчев

12:07 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Има опити "Булгаргаз" да бъде изваден от свободния пазар и да остане само обществен доставчик, коментира пред БНТ Светослав Делчев, член на Съвета на директорите на "Булгаргаз". Той беше категоричен, че атаките срещу компанията в последните седмици са преднамерени и се търси проблем.

"Подозренията са, че става въпрос за частен интерес, който стои отзад, и е много агресивен", поясни още Делчев, но отказа да конкретизира имена. В компанията няма данни "Газпром" да се опитва да смени партньора си в България, каквато хипотеза изказа експертът от "Има такъв народ" Иван Хиновски.

"Това би означавало да се смени кардинално моделът в България", допълни още той.

Делчев припомни, че в края на тази година изтича дългосрочният договор за доставка на газ от Русия и подготовката за новите преговори трябва да започне. Договорът с Азербайджан изтича на 30 юни и разговорите за него трябва да започнат веднага, допълни още той.

Подозренията на Делчев, че се търси разделянето на функциите на "Булгаргаз", са свързани с брифинга на енергийния министър на 12 януари. Тогава Николов обясни, че е странно положението, при което "Булгаргаз" е едновременно обществен доставчик и търговец на газ.

Според Делчев няма сигнал от Министерството на енергетиката за проверката на ДАНС в "Булгаргаз". "Това означава, че ДАНС вероятно сами са се сезирали да проверят каква е истината по всички теми, които вълнуват обществото", заяви той и допълни, че няма злоупотреби в компанията.

"От седем месеца съм в това дружество и то се управлява изключително професионално", категоричен беше Делчев.

Газовата компания е обществен доставчик и по регулирани цени, утвърждавани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), продава суровината на крайни клиенти и топлофикациите. Печалбата, която може да формира по закон в този сектор, е в размер на 2,5%, но през 2021 година нормата на възвръщаемост е 1,37%, сочат данни, изпратени до медиите.

На либерализирания пазар по свободно договорени цени се продава газ на индустриални и други клиенти, които са директно присъединени в мрежата.  От "Булгаргаз" обясниха, че стремежът им е по тези договори цените да са близки до тези на регулирания пазар.

Газовата компания продава газ и на борсата - през програмата за освобождаване, която беше създадена по искане на Европейската комисия (ЕК), за да бъде намалено монополното положение на "Булгаргаз" на пазара, както и на анономния сегмент на борсата, когато има остатъчни количества газ.

Делчев обясни още, че на борсата "Булгаргаз" продава по пазарни цени. "И дума не може да става", категоричен беше той по повод обвиненията, че компанията продава евтин газ от "Чирен" на борсата или в чужбина. По думите му няма наличен по-евтин газ на пазара, излишъци в Турция и други обеми. Ако имаше, частни търговци, които са около 30 на пазара у нас, биха го внесли, каза още Делчев пред БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още