IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: От дружество "мъртвец" днес "Булгаргаз" крепи целия енергиен сектор

Цената на природния газ у нас през януари е 40% по-ниска спрямо Европа, изчисли директорът на газовото дружество

10:45 | 10.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

От дружество "мъртвец" в края на 2014 година "Булгаргаз" днес крепи целия газов и енергиен сектор на България в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, заяви в студиото на "Нова телевизия" директорът на дружеството Николай Павлов. В последните дни той е подложен на атаки, обвиняващи го в действия, които водят до поскъпване на природния газ у нас.

Преди дни депутатът от "Демократична България" Владислав Панев заяви, че "Булгаргаз" изнася евтин природен газ от "Чирен" в Румъния. Павлов обясни, че дружеството няма лиценз за търговия в съседната страна и предлага на борсата единствено останали свободни количества от газа от "Газпром" на дневна база.

В микса на "Булгаргаз" влиза газът от "Чирен", газът от Азербайджан и от "Газпром Експорт", коментира директорът на дружеството и допълни, че заявките към клиентите се изпълняват като първо се използва газът от Азербайджан и газохранилището и се допълва с руския газ.

"Ако на дневна база имаме остатъци по газпромския договор до дневното договорено количество,... ги продаваме на борсата, каквото задължение имаме по закон. Ние ги продаваме по цената на "Газпром" на най-високата цена, по която се търси на борсата", категоричен беше Павлов.

Възможно е тези количества да се озоват в Румъния или в Гърция, но "Булгаргаз" не може да следи за това движение, защото това възпрепятства свободната търговия, допълни той. Според него има "частни интереси", които предизвикват атаките срещу него. "Виждате какви големи разлики има между действащите цени в България и Европа", обясни още директорът на газовото дружество и изчисли, че у нас газът е с около 40% по-евтин.

"Трасета може да има всякакви, въпросът е желанието за доставка", коментира още Николай Павлов в отговор на въпрос дали България може да получава по-големи количества газ от Азербайджан, чиято цена в момента е по-ниска от тази на "Газпром Експорт".

По отношение на цената на газа в България Павлов обясни, че суровината е вносна и се ценообразува по формула, взимаща предвид ставащото на европейските борси. "Следва се изцяло наредбата - не можем да избягаме, не можем да фалшифицираме нищо", допълни той.

На 11 януари "Булгаргаз" ще внесе заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с прогнозна цена на газа с "поне 12-13% по-ниска", каза още Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още