IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Николов: Договорените количества газ от Азербайджан могат да бъдат доставени

Енергийният министър очаква поевтиняване на природния газ от началото на февруари

17:11 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма проблем договорените 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан да бъдат доставени по алтернативни трасета, заяви по време на брифинг в Министерството на енергетиката ресорният министър Александър Николов.

"Самият пренос не е проблем и капацитетът не е проблем", категоричен беше Николов и каза, че е имал разговори и с оператора на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" и с международни партньори. Той допълни още, че опасенията за обема на прекъсваемия капацитет по алтернативното трасе са до известна степен преувеличени. През есента от "Булгаргаз" посочиха това като част от проблемите за намалените доставки на газ от Азербайджан.

Сега Николов е категоричен, че договорените 1 млрд. куб. метра могат да бъдат доставени, но проблемът идва от "търговската част" и отношенията с консорциума, доставящ газ, обясни още той. "Консорциумът, който експлоатира "Шах Дениз ІІ", както и цялата структура отзад и всички акционери се грижат по най-добрия начин за техните си интереси", категоричен беше енергийният министър.

Той допълни още, че в момента се водят активни преговори на високо ниво за доставяне на по-големи количества газ от Азербайджан при добра цена. Николов потвърди, че е имало разговор между президента Румен Радев с президента на Азербайджан Илхам Алиев, но увеличаването на доставките не зависи само от Азербайджан.

Припомняме, че България и Азербайджан договориха преди повече от 10 години доставки на природен газ от "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Тези количества трябва да пристигат в страната ни през газовата връзка IGB, която обаче още не е завършена.

Николов обясни по време на брифинга, че все още работата по проекта не е финализирана, въпреки че заявките бяха такива. Това може да означава, че ще има още забавяне на пускането на газовата връзка и след 1 юли 2022 година.

При запазване на тенденциите на газовите пазари, мекото време в Европа и при доставки на втечнен природен газ цената на суровината ще тръгне надолу в началото на февруари, коментира още енергийният министър. Той посочи, че при нужда ще бъдат актуализирани мерките за компенсации на потребителите на газа, включително и за топлофикационните дружества, посочи още той.

"В момента мерките са за регулирания пазар", обясни Николов и допълни, че в момента, в който българският бизнес бъде изправен пред по-лоши условия спрямо европейските конкуренти, тогава ще има компенсации и за тях. В момента компаниите имат по-добри условия, отколкото европейските, смята още енергийният министър.

Топлофикационните дружества ще бъдат компенсирани за разходи, извършвани към "Булгаргаз" и така ще бъде смекчен натиска за поскъпването на парното за потребителите.

Динамиката на цената у нас се определя от движението на петролните пазари (за доставките от Азербайджан), от случващото се на газовите пазари (TTF в Нидерландия) и изтеглянето на газ от Чирен. Всички тези компоненти се управляват според възможностите и преценката на "Булгаргаз". Александър Николов поясни още, че в Министерството на енергетиката не са били запознати с ценовото предложение, което компанията е изпратила на КЕВР на 1 януари.

Енергийният министър анонсира проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради цената на газа и резултатите от нея ще бъдат публични. 

Шоковото поскъпване, което бизнесът очакваше в първите дни на 2022 година, в момента не е факт, затова може да се окаже, че исканията за отпадане на тавана за компенсацията са ненужни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още