IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Ако пазарът се стабилизира, ще искаме с 32% по-евтин газ за февруари

Официалното заявление за цената на газа през следващия месец ще бъде внесено на 1 февруари

13:45 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако ситуацията на европейските газови пазари се запази, "Булгаргаз" ще поиска с 32% по-евтин газ от 1 февруари, става ясно от коментар на газовата компания, изпратен до медиите. В него е посочено, че в момента фючърсите за февруари се търгуват при цена от 65 евро за мегаватчас.

Природният газ поскъпна с 30% до малко над 133 лева от 1 януари, което предизвика критика от страна на премиера Кирил Петков. Той дори видя опит за саботаж в решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което беше утвърдено искането на газовата компания.

В своето съобщение от "Булгаргаз" обясняват още, че процедурата предвижда внасяне на прогноза за цената на газа 20 дни преди началото на новия месец. На 1-о число на месеца обаче от компанията внасят официалното си ценово заявление, в което се взимат предвид всички промени на газовия пазар в Европа през изтеклия месец.

"В периода 10.12 - 23.12 цените на европейските газови пазари на доставките през януари се повишиха значително от 93 евро на мегаватчас до 119 евро на мегаватчас", посочват от "Булгаргаз". Едва след 23 декември цената започва да намалява и това е отразено в ценовото заявление на компанията към енергийния регулатор. В него се отчита още и цената на алтернативните на газа горива - газьол и мазут, която също се увеличава.

Цената на природния газ от "Газпром Експорт" зависи до голяма степен от движението на европейските газови пазари. През март 2020 г. беше променен начинът за ценообразуване на газа, включвайки пазарен компонент, по който се определя 70% от цената, и в първите месеци цената се движеше по-ниско, отколкото при предишната формула. Сега обаче тенденцията е обратна.

Доставките от Азербайджан пък се движат от цените на петролните деривати, но с известно забавяне. Тъй като през 2021 г. цената на петрола се повиши, това означава, че газът от Азербайджан също ще започне да поскъпва през следващите месеци.

Цената на природния газ в Европа се движи много динамично през последните седмици. На 21 декември беше постигнат рекорд от 180 евро за мегаватчас, но в края на месеца цената беше под 70 евро за мегаватчас. В началото на януари отново беше постигната цена от над 80 евро за мегаватчас, защото достаките от Русия към Европа намаляват.

Причината реално е липсата на заявки от европейските клиенти на "Газпром", но опасенията за евентуален недостиг на газ в средата на зимата продължават да изнервят търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още