IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще получат компенсации за скъпия ток през януари и февруари

Има сигнали, че неправителствени организации сезират ЕК заради предсрочно прекратяване на мандати в КЕВР

13:35 | 27.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Общините ще получат компенсации от Министерството на финансите, за да платят сметките си за скъпия ток през януари, анонсира депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Любомир Каримански, който е председател на финансовата комисия към 47-ото Народно събрание.

Той каза, че в сряда (26 януари) е имало среща между представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Министерството на финансите, на която са уточнени начините за преодоляване на кризата със скъпия ток.

За февруари също ще има отпуснати средства за общините, обясни още Каримански.

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) изрази съмнения, че решението е в нарушение на законодателството. Той коментира, че без бюджет общините имат правото да харчат само 1/12 от средствата, предвидени за 2021 година, а те не стигат дори и за покриването само на сметките за електроенергия.

Общините са на свободния пазар на електроенергия и в последните седмици много от местните власти алармират, че не могат да поддържат уличното осветление и електротранспорта заради високите сметки.

Изявлението на Каримански беше направено по време на дебатите на второ четене на промените в Закона за енергетиката. Текстовете са свързани със състава и компетенциите на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Депутатите одобриха намаляването на броя на комисарите от деветима на петима, както и нови изисквания за квалификацията им.

По време на дебатите Жечо Станков коментира, че има неяснота дали номинациите за нов председател на енергийния регулатор отговарят на изискванията в стария Закон за енергетиката, защото те са направени преди промяната, която се гласува днес (27 януари). Има само една номинация за избор на председател на КЕВР, подадена малко преди крайния срок на 26 януари.

По негови думи има вече жалби от неправителствени организации към Европейската комисия заради предсрочното прекратяване на мандати на членове на независимия енергиен регулатор.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) каза, че ще държи отговорна "Продължаваме промяната" за всяко повишение на цената на електроенергията оттук нататък. Александър Ненков (ГЕРБ - СДС) пък посочи, че цената на електроенергията може да бъде "контролирана" със законодателни промени, а не с решенията на независимия енергиен регулатор.

Рамадан Аталай (ДПС) заяви, че новите промени в Закона за енергетиката са породени от факта, че управляващите не вярват в независимостта на КЕВР, но опозицията също няма доверие в променената структура на институцията. Това по думите му означава, че няма да има сигурност и стабилност за функционирането на енергийния регулатор.

От опозицията изказаха и опасения, че се "отваря вратата" за конфликт на интереси в КЕВР с възможността бивши служители в компании, чиято дейност подлежи на лицензиране от страна на енергийния регулатор, да могат да бъдат избирани за комисари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още