IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приватизация на "Топлофикация - София" няма да премахне монопола

Дружеството ще поиска от КЕВР повишаване на цената на топлоенергията, коментираха от ръководството

11:52 | 12.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Приватизацията на "Топлофикация - София" няма как да премахне монопола на дружеството, коментира пред БНР председателят на Съвета на директорите на предприятието Любен Параланов. Според него ръководството на дружеството работи много добре и инвестиционният план се спазва. Стартирани са проекти, каквито не са правени от 30 години.

Той обясни, че единственият начин да се промени методиката на формиране на сметките, включително и т.нар. "сградна инсталация", е да се преустрои съществуващата инсталация - от вертикална на хоризонтална.

"Топлофикация - София" е на загуба, която се определя от няколко фактора - цената на парното се одобрява от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и тяхна е преценката какви количества топлоенергия ще бъдат произведени и на каква цена. От друга страна дружеството плаща и вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", уточни Параланов.

Той посочи, че дружеството ще поиска по-висока цена на топлофикационната услуга, "както винаги".

В края на 2016 година от дружеството коментираха по време на открито заседание в енергийния регулатор, че ако бъде увеличена цената на природния газ, трябва да се повиши и цената на парното и топлата вода. КЕВР реши цената на газа да се повиши с малко под 5% от 1 януари 2017 година и остави без промяна цената на топлофикационните услуги и на електроенергията, произвеждана от природен газ.

75% от цената на парното и топлота вода се определят от цената на природния газ.

Параланов  коментира още, че множеството проверки ще покажат каква е причината за сериите от аварии с мрежата на дружеството. "Има хидравличен удар в системата, от какво се е получил той е въпрос, който тепърва трябва да преценим и оценим", каза той.

Дружеството изпълнява своята инвестиционна програма, но фокусът е насочен основно в околоблоковите пространства, защото анализите показват, че именно там е основната част от авариите. Големите артерии, които този път се оказаха причина за спирането на топлоподаването в големи райони на столицата, са с голяма дебелина на стената и досега "Топлофикация - София" не е имала проблеми с тях.

"Това, което се получи тази зима, не е нормална практика", каза още Параланов и допълни, че нито една тръба не би издържала хидравличен удар, който се е получил преди седмица.

Клиентите на дружеството, които не са имали парно и топла вода в продължение на повече от 48 часа, ще бъдат обезщетени, гарантира още той. "Топлофикация - София" ще внесе предложение пред Столичния общински съвет как да бъдат обезщетени клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
И си прав, и не си. В крайна сметка топлофицирането се е случило през комунизма, но е факт. Сградата е топлофицирана - като на някой не му изнася, да си продаде апартамента и да се мести в сграда, в която няма парно. Няма как да решиш тоя казус иначе.В крайна сметка по същия начин е топлофициран и Париж и там никой не си помисля да оспорва топлото в дома си. Като не му харесва - заминава си.Проблемът е в наглостта / и тук си прав / , с която ТЕЦ София определя ставките, събира сметките и ги надписва. А това става за сметка на подновяването на преносната мрежа, която е от байтодорово време и няма как да е вечна...На всикчко отгоре индивидуалните системи в апартаментите трябва да са от новия тип - имаш си мини-станция у дома. Врътваш кранчето и плащаш минимални сградни такси, просто защото има само 2 тръби. Толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още