Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Проучване: Корупцията и неефективното управление са основните проблеми на енергийния сектор

Резултатите от изследването показват, че 78% от гражданите очакват в близко бъдеще цената на електроенергията да се повиши

Проучване: Корупцията и неефективното управление са основните проблеми на енергийния сектор

Снимка: Ройтерс

Корупцията и неефективното управление на енергийните дружества са основните проблеми в енергийния сектор, показват резултатите от националното представително проучване на обществените нагласи към енергийния сектор, направено от социологическата агенция „Джънкшън България“ по поръчка на „Д енд Д Агенция за проучване и връзки с обществеността“. 

Още по темата

И до днес енергетиката продължава да бъде най-слабо реформираният български сектор в българската икономика, както и най-уязвим по отношение на външни интереси, споделят от агенцията.

Причините за това са много и са свързани най-вече с факта, че в енергетиката става дума за огромни финансови ресурси, зависими от решенията на държавната администрация, което е базисна предпоставка за корупционни практики.

Резултатите от изследването показват, че 78% от гражданите очакват в близко бъдеще цената на електроенергията да се увеличи. Едва 14% от тях прогнозират понижение на сметките за ток.

Въпреки уверенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че не се предвижда ново повишение на цената на топлинната енергия през зимата, голяма част от анкетираните очакват запазване на тенденцията за поскъпване на тока.

Това идва на фона на направената от газовия доставчик „Булгаргаз“ прогноза за поскъпване на синьото гориво с близо 5% от началото на следващата година, като при това тя не е финална.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ за корекция в цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. ще бъде внесено в енергийния регулатор на 11 декември.

Голямо одобрение сред българите срещат мерките за подпомагане на най-уязвимите потребители на електроенергия.

През този отоплителен сезон над 180 хиляди души бяха одобрени за енергийна помощ от Агенцията за социално подпомагане. Помощта от 374 лева, която се полага за петте месеца на зимата, бе изплатена накуп, а правителството планира да изплати 100 лева допълнително през декември на всички 210 хиляди лица или домакинства, които са одобрени и попадат в системата за енергийно подпомагане през настоящия отоплителен сезон.

Когато стане въпрос за подпомагане на малкия и среден бизнес, мнозинството българи подкрепя частични мерки за облекчаване на сметките за електроенергия на предприятията.

Картината е коренно различна, когато става въпрос за едрия бизнес, като пълното подпомагане на неговите производства среща едва 16% одобрение, а частичното - 19%. Реалността в България показва, че едва 40 до 50 компании могат да се възползват от предвидената в закона отстъпка за ток.

Намалената такса „задължение към обществото“ важи за компании с енергоемко потребление над 10 гигаватчаса годишно, а пълна отстъпка ползват потребителите с годишно потребление над 30 гигаватчаса, посочват от социологическата агенция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Разкриха мащабна кражба на електроенергия в модерна софийска сграда