Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк

Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк

Снимка: Ройтерс

Малките собственици на фотоволтаични централи с мощност под един мегават твърдят, че Министерството на енергетиката и КЕВР облагодетелстват ветроенергийния парк „Свети Никола“ с 50 млн. евро на година.

От почти месец малките ВЕИ протестират срещу двойния според тях стандарт, по който се прилага законът в частта за ограничаването на двойното финансиране за производителите на алтернативна енергия.

Най-големият ветропарк у нас „Св. Никола“ е изграден с помощта на схема за подпомагане финансов инструмент от ЕБВР и е въведен в експлоатация преди влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници. Това според малките фотоволтаици, означава, че НЕК трябва да прилага параграф 18, чрез който се ограничава двойното финансиране, национално и европейско, а КЕВР да контролира изпълнението на закона.

От организацията на протестиращите малки собственици твърдят още, че собственикът на ветропарк „Св. Никола“ край Каварна не е декларирал схемата за подпомагане, която е ползвал за изграждането на обекта.

И по този начин „щетите, които нанася държавата върху бюджета в рамките на всеки човек е една средна пенсия или една минимална работна заплата годишно“, посочи Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на „зелена енергия“.

Още по темата

„Лично зам.-председателят на Европейската комисия Шевкович каза, че прилагането към малките ВЕИ-та по този параграф противоречи на европейското законодателство“, добави тя.

От своя страна, изпълнителният директор на Ей И Ес-България (AES), собственик на ветропарк „Свети Никола“ Иван Цанков, категорично отрече пред БНР компанията да е ползвала европейско финансиране при изграждането на парка.

„Вятърният парк, който изградихме – „Свети Никола“, е изграден със собствени средства на корпорацията Ей И Ес и с финансиране от съвсем стандартен банков заем, така че категорично отхвърлям всякакви опити да се опетнява името на Ей И Ес, по някакъв начин да се свързва с подобни схеми“.

Нещо повече, от компанията твърдят, че централата дори не ползва преференциална изкупна цена на тока към момента, защото търгува на свободния пазар. 

"Финансовите отчети на вятърен парк „Свети Никола”, одитирани от най- реномираните одитори в света, са публично достъпни от началото на проекта. В тях всяка заинтересована страна може да се запознае с финансовата структура на проекта, а именно:
- Дружеството НИКОГА не е получавало субсидии и каквито и да е други форми на подпомагане
- Получените средства от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие (ЕБВР) и Международната Финансова Корпорация (МФК - част от Световната Банка) представляват БАНКОВИ ЗАЕМИ във връзка с проектното финансиране на вятърния парк
- Регулярно Дружеството плаща лихва и главница и постепенно погасява отпуснатите му банкови кредити. Информация за тези транзакции се предоставя всяко тримесечие и на БНБ, поясняват от компанията в позиция, изпратена до медиите. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
8
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тези АЕС са ползвали схема за подпомагане, а не са декларирали това. Е институциите са наясно с това и толкова години са прикривали това.
2
 
6
 
3
преди 1 месец
КОЛКО ТОЧНО Е ДЪРЖАВНАТА ПОМОЩ?
ЗАЩО БЕШЕ ОСЪДЕНА БЪЛГАРИЯ?
В договора за изкупуване на ток с НЕК с най-големия производител в „Калиакра“ – „Ей и Ес Гео Енерджи”, е записано, че цената от 185,95 лв./MWh важи за пълните ефективни годишни часове на работа на вятърните генератори до 2250 часа годишно. Договорът бе публикуван на сайта на Министерството на енергетиката – той е подписан през 2008 г. и е със срок от 12 години. Няма обаче публична информация за точния брой разплатени МВт и затова точна сметка на полученото в повече като субсидии не може да се направи. Най-груби сметки водят до извода, че данъкоплатците би трябвало да са подпомогнали този производител със стотици милиони.

Но това не е всичко. Европейската комисия тепърва ще решава дали да наложи на България глоба. Тя може да бъде в размер на 1.5 милиона евро еднократно и по 20 000 евро за всеки ден до изпълнението на исканията на Комисията. А сред тези искания е премахването на незаконните централи. Към края на 2017 г. няма индикации, че правителството ще се съобрази с решението на Съда.
http://www.fnf-southeasteurope.org/our-work/black-book/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%85-3/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0-%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8/?fbclid=IwAR1Kw_rJo6iraYE18H2EKXNaWmD776OaK5tyISJEvuEqo9rQMxUMv03licc
3
 
14
 
2
Pyramid до: refreshment
преди 1 месец
Ох. „Не знаели”. Ще се разплача.
Ейся.
5
 
15
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Интересно ми е, дали някой в подобна ситуация би казал - "да виновен съм, лъжа ви".

Горките малки ВЕИ не знаят срещу кого се изправят. Мафия

Още от Енергетика
Бизнесът пак сезира КЗК за нарушения при търговията с ток