IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Няма връзка между цената на тока на свободния и на регулирания пазар

Цени от 120 лева за мегаватчас са „невероятни“ за държавната енергетика, смята енергийният министър

16:43 | 22.01.18 г. 15
<p>
	Теменужка Петкова: <em>Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова: Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Не може да се търси корелация между цените на електроенергията на свободния пазар и регулирания пазар, заяви по време на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова. Нейният коментар е свързан с пресконференция на работодателските организации, които се оплакаха от скъпата електроенергия на свободния пазар.

От бизнеса съобщиха за цена на електроенергията между 100 и 120 лева за мегаватчас. Петкова обаче определи тези цени като „невероятни“ спрямо постигнатото на енергийната борса и от държавните енергийни дружества. Тя беше категорична, че ако бизнесът има съмнения за картелни споразумения и други нередности на пазара, той трябва да сигнализира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев изказа съмнение, че в цената може да са включени разходите за балансирането на клиенти с непредвидим товар. Цената за небаланси е значително по-висока и достига до около 200 лева за мегаватчас.

Петкова припомни, че на свободния пазар цената се определя от търсенето и от предлагането. Средните цени на енергийната борса са в рамките 75-80 лева за мегаватчас през 2017 г. Тя посочи още, че няма недостиг на енергия – държавните компании предлагат на борсата количества над ангажиментите, поети пред Европейската комисия (ЕК).

От началото на годината ТЕЦ "Марица Изток" 2 например е предложила 89 хил. мегаватчаса на борсата, но се продадени 78 хил. мегаватчаса. За останалите количества няма търсене. Търсене няма и за електроенергията от другите държавни производители – НЕК например е предложила към 150 хил. мегаватчаса, а са продадени 35 хил. мегаватчаса

Енергийният министър отхвърли всички обвинения, че енергетиката се управлява некомпетентно. Тя посочи, че 2017 година ще приключи с положителен резултат за почти всички дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ), включително и НЕК. На загуба обаче ще бъде ТЕЦ "Марица Изток" 2, заради по-скъпите емисии.

Петкова призова бизнесът да не дава квалификации за работещите в държавната енергетика и припомни, че сред приоритетите на правителството е да подкрепя бизнеса, например стъпка в тази насока е държавната помощ за енергоемкото производство, което не плаща такса "Задължение към обществото". По отношение на исканите от работодателските организации реформи тя припомни, че енергетиката е в това положение заради редица недалновидни решения и проекти и посочи, че бизнес организациите не са реагирали при реализацията им.

Теменужка Петкова беше категорична, че държавата не може да се меси в отношенията на свободния пазар и призова бизнесът да се обърне към компетентните органи, които имат всички правомощия да проверят казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Момата или лъже, или не разбира. Себестойност, търсене, предлагане, потребление, печалби на участниците... Ама нека я държат: Едно нещо най-добре да го оставиш да стигне до абсурд, че всички да се опомнят. Нека остане министър. Такива най-добре подкопават устоите на абсурдните управления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Даже, ако може, барабар с електроразпределителнити дружества! Тогава да видиш какво е "свободен пазар на електроенергия"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Пълна глупост, демагогия и политически диктат, освен пълна некомпетентност за ел. енергетиката.Проблемът е , че нас ни поробиха, а искат и бъдещите поколения да заробят! Преди 30 години у нас, или сега в Китай, това е смъртна присъда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Колкото повече се съпротивлявате да възприемете нов начин на мислене и осъзнаване на реалността, толкова по-грубо природата ще ви намеква за настъпващите промени, и че вече нямате друг избор, ако искате да продължите напред със Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
В енергетиката са едни от най-гнусните масоно-капиталисти в цялото съществуване, едни от най-алчните и самозабравени ***, в следващите 20 години Космосът ще заличи капитализма заедно с всички зидари, които го сътворяват и това никаква сила вече не може да го спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
"2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник. До 2025-та по-голямата част от малкия и средния бизнес, особено в производството, предстои да фалира, вече се работи само за да си покриваш разходите, по-зле никога не е било, а се очертава да стане, после бюджет на ромите от фалоса, за пенсии пак оттам, за заплати на полицаите пак на ромите от фалоса ще ги вземете тия пари ;)"Предстои да го видите и преживеете ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
Ще му кажа ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Тhеunluckyroger пий хапчетата и не ни бери гайлето на нас. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
thehappyroger
преди 6 години
Когато излезете от триизмерните си евроатлантически илюзии на егото и осъзнаете, че съм бил прав, вече ще е късно за любимата ви ***. Един град смехономика ще остане, никой нормален няма да стои да се мъчи да прави бизнес на светло в такива условия, работиш само за да си покриваш разходите, вие добре ли сте, до 2030-та планетарните промени да ви заличат напълно, *** тъпия народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Най-добре за Велев и компания ще е държавата да продаде ТЕЦ2 и АЕЦ Козлодуй на някоя американски фирма. Те тогава бизнесът ще разбере, кон боб яде ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още