IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Развързваме възлите на енергетиката един по един

До края на април ще станат ясни решенията на множество проблеми в сектора - заемът за БЕХ, реализацията на газовия хъб и държавната помощ за енергетиката

17:31 | 06.04.16 г.
Т. Петкова: Развързваме възлите на енергетиката един по един

Един по един проблемите в енергетиката започват да се решават, изрази своя оптимизъм енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти след подписването на договора с консорциума, който ще довърши новата газова връзка с Румъния.

"Възлите един по един ги развързваме", допълни тя.

Новата газова връзка между Русе и Гюргево, трябваше да бъде готова още през лятото на 2013 година, но технически проблем - смачкана тръба в участъка по дъното на река Дунав, бави реализацията на проекта, който има потенциала да диверсифицира доставките на природен газ в страната.

Идеята за разнообразяване на източниците и маршрутите на природен газ се изпълняват стъпка по стъпка - напредък има по връзките с Гърция, Турция и Сърбия, заяви Петкова.

До края на април пък Европейската комисия ще даде своето становище за възможностите за реализация на проекта за газов хъб. Концепцията на България е интересна и в момента се извършва анализ за правната съвместимост на подобен разпределителен център с европейското законодателство и технологичната съвместимост с регионалните съоръжения.

За Петкова обаче е обнадеждаващо, че през ноември 2015 година ЕК обяви бъдещия газов хъб за проект от общностно значение.

От Европейската комисия България очаква още становище относно държавната помощ за двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн. В момента текат технически срещи между представители на ЕК, на българската страна и на двете централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал. От Брюксел са изпращали три писма с искания за допълнителна информация по казуса, на които България е отговорила по надлежния ред, стана ясно от думите на енергийния министър.

В допълнение, ЕК трябва да се произнесе и за допустимостта на наредбата за намаляване на тежестта от зелените ангажименти на държавата върху енергоемкото производство. Тази наредба беше изготвена през лятото с увеличаването на таксата "Задължения към обществото" за бизнеса. Текстовете обаче не бяха одобрени от Брюксел и наредбата беше преработена и се очаква пренотификацията й.

На 12 април ще има среща между ЕК и представители на Министерството на енергетиката, на която ще бъде обсъдена наредбата, съобщи Петкова.

Всъщност април ще е активен месец за българската енергетика. До 15 април се очаква Българският енергиен холдинг (БЕХ) да сключи договор за заем от избрания банков консорциум. Преговорите за него все още не са финализирани. Холдингът се надява на мостово финансиране на стойност до 650 млн. евро, за да може да се разплати с "американските" централи.

Националната електрическа компания (НЕК) им дължи около 900 млн. лева, а те от своя страна - общо над 300 млн. лева на Мини Марица - изток.

С изтеглянето на заема ще може да се финализира споразумението, подписано още миналата пролет за намаляването на цената за разполагаемост на AES Гълъбово и КонтурГлобал. От това НЕК ще пести по около 100 млн. лева годишно до края на договорите за експлоатация на двете централи.

През април ще бъде представен и докладът на Световната банка с анализи за либерализацията на енергийния пазар. В доклада ще бъде включена и концепцията за защитата на уязвимите потребители. Обмисля се вариант за тях да има социална тарифа на цената на електроенергията, която ще бъде прилагана за лицата, които отговарят на критериите за защита - ниски доходи, тежко здравословно състояние и т.н.

Всички действия обаче включват промяна в законодателството и трябва да бъдат одобрени от Народното събрание, допълни още енергийният министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още