IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Държавата няма да вади повече пари за АЕЦ "Белене"

Допусканията на БАН в доклада за бъдещето на проекта са изпълними, смята енергийният министър

11:13 | 17.11.17 г.
<p>
	Теменужка Петкова.<em> Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Държавата ще участва с апортна вноска – площадката, разрешителни и реактори, в проекта АЕЦ „Белене“, чиято стойност е към 3 млрд. лева, но няма да влага допълнителни средства за неговата реализация. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

Тя коментира представения преди ден доклад на Българската академия на науките (БАН) за проекта. Той е част от по-голяма разработка на учените за бъдещето на електроенергийната система на България.

От заключенията на Академията става ясно, че има варианти АЕЦ „Белене“ да бъде жизнеспособна централа, което зависи от няколко фактори – максимални капиталови разходи от 10,5 млрд. евро, привлечено финансиране от 70% и 30% акционерно участие, както и лихва за привлечения капитал от под 4,5%.

Допълнително условие и цените на електроенергията в региона да са високи. Според анализите на учените токът ще се търгува на борсата средно между 57 евро и 84 евро на мегаватчас – във високите нива АЕЦ „Белене“ е работеща централа при всички варианти, а в ниския – не е жизнеспособна. В този диапазон има работещи и неработещи варианти за втората ни ядрена централа.

Според Петкова всички тези условия за изпълними, макар и да призна, че днес цената на електроенергията в региона е около 40-42 евро за мегаватчас. Тя даде за пример проектът за разширението на АЕЦ „Пакш“ в Унгария, който има подобни параметри с българската централа, и който ще бъде жизнеспособен при цена на електроенергията от малко над 60 евро за мегаватчас.

Енергийният министър обърна внимание и на още един извод в доклада на БАН – че в България и региона към 2035 година ще има недостиг на мощности от 2 000 мегавата, какъвто ще е точно планираният капацитет на втората ядрена централа.

Дали проектът ще бъде реализиран, ще бъде обект на широка дискусия, обеща Теменужка Петкова и повтори един от изводите на БАН, че най-лошият сценарий за АЕЦ „Белене“ е да не се направи нищо. 

Тя коментира още, че към АЕЦ "Белене" има интерес от инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още