Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Докладът на БАН не дава окончателен отговор работещ проект ли е АЕЦ "Белене"

Има модели, при които централата ще е работеща, но стратегически инвеститор трудно ще бъде намерен, казват учените

Докладът на БАН не дава окончателен отговор работещ проект ли е АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив Ройтерс

АЕЦ "Белене" е жизнесособен проект при средна борсова цена на електроенергията в региона от 84 евро за мегаватчас, сочи дългоочакваният доклад на Българската академия на науките (БАН) за бъдещето на проекта. Анализите на учените бяха представени на специална пресконференция днес, но те са базирани на много фактори и допускания и не дават окончателен отговор дали АЕЦ "Белене" е работещ проект.

Според допусканията цената на електроенергия на борсите в региона през 2040 година ще варира между 57 евро и 84 евро на мегаватчас. "В горните нива проектът е абсолютно жизнеспособен", заяви ръководителят на екипа проф. Александър Тасев. При най-ниската цена няма нито един вариант, при който централата може да изплати направените разходи. Срокът на възвръщаемост на инвестициите в допусканията на БАН е 20 години.

В презентацията си проф. Тасев уточни обаче, че нормираната цена на електроенергията на централата е в диапазона между 73 и 91 евро на мегаватчас за целия срок на проекта.

В моделите на БАН са заложени няколко изходни данни. Максималният размер на инвестиционните разходи е 10,5 млрд. евро, в които влизат всички направени до момента разходи, средствата за допълнителната инфраструктура, хранилище и ядреният риск.

Анализите са разработени при различна структура на собствения и привлечения капитал - основно при 30/70 и лихва за привлеченото финансиране до 4,5%.

На тази база са "разиграни" 90 варианта. Част от тях са жизнеспособни, но учените не уточниха колко точно, нито каква е най-ниската възможна цена на електроенергията на пазара, при който централата ще може да работи.

Предвижданията са, че строителството на централата ще започне през 2019 година и тя ще бъде въведена в експлоатация през 2028 година, когато средната борсова цена на електроенергията ще бъде 68 евро на мегаватчас.

"Жизнеспособността на проекта зависи от съотношението привлечен собствен капитал, а вътре разпределението на собствения капитал не влияе", коментира още проф. Тасев на въпрос при какво участие на държавата проектът е жизнеспособен. Учените все пак признават, че централата би получила по-добри условия за привлеченото финансиране, ако държавата участва в проекта.

Учените са вкарали в модела и схемата, по която ще се строи АЕЦ „Пакш“ в Унгария. При нея структурата на капитала е 80/20 привлечен и собствен капитал, като правителството получи държавен заем от Русия за строителството. Според доклада на БАН този вариант е приложим и за нашата централа и тя ще може да работи.

Докладът за АЕЦ "Белене" е част от по-задълбочена разработка на учените за развитието на електроенергийния сектор в България. Пълният вариант ще бъде предаден на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Частта за втората ядрена централа ще бъде използвана като база, за да бъде взето решение дали проектът да бъде реализиран въобще.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че не бива да се прибързва с решението и уточни, че докладът ще бъде обсъден с депутатите и представителите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Изводите на БАН са, че към 2030-2040 година в България и региона ще има недостиг от 2000 мегавата базови мощности. Нужните "маневрени" мощности само за България са в диапазона 420 - 1650 мегавата. Анализите разглеждат различни сценарии на потребление, на изграждане на нови мощности в България и региона, изваждане на мощности от експлоатация и политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката.

Още по темата

Допусканията на БАН са, че потреблението в региона ще расте, взети са предвид и различни сценарии на икономическо развитие на страната - базов с икономически растеж от 2,5% - 3% до 2040 година, умерен (3% - 4%) и оптимистичен (3,5% - 6%).

Турция е много сериозен фактор за потреблението в региона, показват още анализите на учените.

Идеята на управляващите досега е да извадят активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които в момента са в структурата на Националната електрическа компания (НЕК), да се подготви приватизацията на проекта и да се намери стратегически инвеститор.

От БАН са категорични, че от правна гледна точка няма никакъв проблем за сформиране на проектно предприятие, но намирането на стратегически инвеститор би било много трудно. Учените са категорични, че държавата трябва да участва в това държавно строителство, за да има и по-добри финансови условия.

Най-лошият сценарий е нищо да не се прави с активите на централата и оборудването, което е произведено за площадката точно в Белене, да бъде продадено, посочиха още от Академията. Проектът има 5-8 години преднина пред други варианти за нова мощност. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
Тава е до: fon
преди 1 година
Говориш колкото да не заспиш! Само цената на оборудването за "слънчев ток" е 4 евро на ват, при 20 години експлоатация с 80% мощност....под 70 ст/kW си загубен, освен ако не крадеш или переш нарко пари..
0
 
1
 
10
преди 1 година
Всяко нещо има смисъл в определеният момент. Сега БАН трябва да пере гащите на накъканите политици. Защо са Ви чужди инвеститори, за повече кражби ?! Върнете парите от КТБ и АЕЦ Беляне е готов!
0
 
3
 
9
KPetkov до: KPetkov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Между другото днес Теменужка Петкова каза по телевизията, че нямаме друг избор освен да строим АЕЦ. Според Петкова Китайската национална ядрена корпорация проявява сериозен интерес. Както се вика докладът според интереса. На 25 октомври Борисов и Петкова се срещат с шефовете на Росатом. На 14-15 ноември излиза доклада на БАН, че трябва да строим иначе ще загубим 1,5 милиарда евро. Случайно май се оказва, че може да получим пък заем от руснаците за 80% от стойността на централата, а ние да внесем останалите 20%, които почти се равняват на стойността на закупеното оборудване.
Единствената неизвестна в уравнението в момента са тримата американски конгресмени, които летят случайно над българска територия и се чудят да кацнат ли, да не кацнат ли.
0
 
2
 
8
KPetkov до: vzhekoff
преди 1 година
Няма профилна снимка
Горе-долу. Американците сега ще лицензират една от старите си АЕЦ за още 20 години, което ще направи общ живот от около 80 години :) На една перка й дават максимум 25 години, а някои твърдят 15 години. Фотоволтаиците са същата история.
1
 
5
 
7
vzhekoff до: fon
преди 1 година
Няма профилна снимка
Слънчевият ток в момента напълно отсъства. Погледни си през прозореца. В същото това време дори при 5 градуса трябва да се топлиш. И така от 1 ноември до 31 март като минимум. Не ми се мисли ако 100'000 електрокарчета тръгнат по улиците. Приказките, че тока на АЕЦ се увеличавал са измислице, неподкрепени от никакви факти. Един реактор работи като минимум 40-50 г. Слънчевите панели деградират до около 70% от началната мощност в рамките на първите 8г. Допълнително изискват резервни мощности дори в активния сезон. Ако са толкова добри, да излязат на свободния пазар, да ги видим...

Още от Енергетика
„Фраматом“ ще е сред потенциалните инвеститори за строителството на АЕЦ „Белене"