IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва реалната търговия с електроенергия в рамките на деня

Стъпката е много важна във връзка с излизането на ВЕИ-производителите на пазара

09:53 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната борса е готова за следващата важна стъпка при търговията с електроенергия – търговия в рамките на деня. До този момент сделки през Българската независима енергийна борса (БНЕБ) се сключваха само през две платформи - „Ден напред“ и за двустранни договори.

От 14 часа централно европейско време (15 часа българско) на 11 април сегментът за търговия в рамките на деня ще бъде отворен за сделки с доставка след полунощ на 12 април, сочи съобщение на оператора на енергийната ни борса.
Този сегмент на пазара ще работи 24 часа, а заявките ще могат да бъдат правени до 60 минути преди началото на доставката.

Този сегмент е много важен, защото именно той ще позволи адекватното включване на производителите на зелена енергия. А последните законодателни промени предвиждат от 1 юли всички производители, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да излязат на свободния пазар. Целта е повишаването на ликвидността на енергийната борса и по-добра конкуренция.

От статистиката на БНЕБ е видно, че през март активните участници на борсовия сегмент „Ден напред“ са 39. Общо изтъргуваният обем е почти 387 хил. мегаватчаса, което е с 1% по-ниско спрямо март 2017 година. Оборотът намалява с 23% на годишна база до 22,5 млн. лева, а среднопретеглената цена, постигната през март е 58,41 лева за мегаватчас. Спрямо миналия март цената намалява с 22%, показват още данните на борсата.

Подготовката за старта на търговията в рамките на деня отне няколко месеца. Регистрацията на участниците и тестовете на системата започнаха на 20 февруари. Сега следващото предизвикателство пред ръководството на БНЕБ е старт на трансграничната търговия с електроенергия.

България е една от последните страни в ЕС, която въвежда реалната търговия с електроенергия. След нас остава единствено Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още