IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвената енергийна реформа ще трябва да бъде одобрена от ЕК

Средствата за компенсация на производителите остават същите, но схемата кой ще ги изплаща ще е различна

16:45 | 29.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Готвените мащабни промени в Закона за енергетиката ще трябва да получат нотификация и одобрение от Европейската комисия, защото променя механизма, по който се подкрепят производителите на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), коментираха по време на обсъждане на законопроекта в парламинтарната енергийна комисия.

Текстовете бяха приети с 13 гласа "за" и нито един против. Депутатите от БСП се въздържаха при гласуването, защото искат изчистване на някои спорни моменти в проекта.

Един от вносителите на законопроекта Делян Добрев (ГЕРБ) уточни, че средствата за компенсация на производителите остават същите, но схемата кой ще ги изплаща ще е различна. Според предложението това вече ще бъде Фондът "Сигурност за енергийната система" (ФСЕС), а не общественият доставчик Националната електрическа компания (НЕК). Предвидено е Фондът да започне да събира таксата "Задължения към обществото", а промяната като цяло ще доведе и до предоговаряне на условията по договорите с производителите, които излизат на борсата.

На първо време това ще бъдат ВЕИ производители и когенарации, а т.нар. "американски" ТЕЦ-ове в Маришкия басейн ще трябва да изчакат, докато не свърши делото за недопустимата държавна помощ, което се гледа от ЕК. Именно излизането на свободния пазар на част от производителите с преференциални условия ще наложи създаването на специални премии, чрез които компаниите ще бъдат компенсирани за разликата между цената в договорите и цената, постигната на свободния пазар. 

Делян Добрев уточни, че по време на общественото обсъждане на промените са внесени множество предложения, с част от които авторите са се съобразили. Например ВЕИ производителите са били против предложението при отрицателни цени на пазара да не бъде изплащана премия за производителите.

Първоначално проектът не предвиждаше премия при нулева или отрицателна цена на пазара, за да не се стимулират производителите да предлагат производството си при такива условия, сигурни за покриването на разходите и печалбата си от премията. Това е нарушение на нормалната пазарна среда.

Депутатът изчисли още, че пазарният риск за грешка при определянето на премиите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е в рамките на 1-3%. Ако регулаторът сбърка в прогнозата си и ощети производителите, то разликата ще бъде възстановена при следващия регулаторен период. Ако разликата е положителна, КЕВР няма да търси разликата от производителя, допълни той. Според него така ще бъдат защитени приходите във ФСЕС.

"Рязкото скачане от 1 юли в тази система е рисково и не се знае до какво ще доведе", заяви по време на дебатите депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него премиите не дават достатъчно сигурност за инвеститорите, а от друга страна не защитават и от свръхпечалби за производителите.

Според депутатите от БСП първо трябва да се изчака нотификацията от ЕК на новия механизъм преди той да бъде включен в законодателството. Ерменков поиска и преходен период от 12 месеца, за да бъдат тествани всички системи и изчистени проблемите.

Делян Добрев обеща, че между първо и второ четене ще има допълнителни текстове, които ще дадат гаранции за защита на интересите на инвеститорите. Той допълни, че за ВЕИ промените ще влязат в сила, когато има отговор от ЕК за новата схема. По този начин ще бъде даден и допълнителен срок на производителите да предоговорят своите условия с кредиторите.

Представителите на работодателските организации, които присъстваха на заседанието, заявиха, че става въпрос за пренотификация от ЕК, което няма да отнеме много време. Според тях и анексите на договорите с кредитните институции не би следвало да отнемат повече от три месеца. Кирил Домусчиев беше категоричен, че на тази база не е нужен преходен период за законодателните промени. Той обеща да потърси съдействие по въпроса от Асоциацията на банките, която е член на КРИБ.

Депутатът от БСП Атанас Костадинов изтъкна също, че енергийната борса не обхваща целия свободен пазар. Според него задължението производителите да излязат на борсата ги ограничава да потърсят партньори чрез свободни преговори.

Той препоръча и да се внимава относно не само предлагането, но и търсенето на борсата, за да не се наруши системата. Делян Добрев обаче обясни, че българският пазар е отворен и непродадената енергия ще може да бъде изнесена.

Проектът предвижда освен излизането на нови 147 производители на енергийната борса и задължението на електроразпределителните дружества да изкупуват енергията за технологични нужди от борсата, както и нови правомощия на КЕВР при контрола на борсовия енергиен пазар.

По време на заседанието беше разгледан и още един законопроект, внесен от депутата Искрен Веселинов (Обединени патриоти) за повече правомощия на енергийния регулатор при одобряване на сделки с повече от 20% от капитала на енергийни дружества. Проектът беше одобрен с 18 гласа "за" и двама въздържали се (от групата на ДПС).

Двата законопроекта ще бъдат обединени на второ четене, защото касаят промени в един закон - за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Нова такса "задължения към обществото" влиза в цената на тока. Тя ще замени досегашните добавки за "зелена" и "кафява" енергия, както и за т. нар. "невъзстановяеми разходи", с които всички плащаме скъпия ток по дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса "Марица Изток"ДОБРЕВ, Нима тези с ВЕИ-та и АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ са някакво ОБЩЕСТВО на което трябва да плащаме ДАНЪК от 15,20 лв. за мегаватчас, ?!!!!!АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ИЛИ НИ ПРАВИТЕ НА *** ?!!Кога ДОБРЕВ ще чуем произнасянето на ПРОКУРАТУРАТА по внесените от теб материали свързани с ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ на двете "АМЕРИКАНСКИ" МАРИЦИ на които плащаме за този дето духа над 8 милиарда лева ?!!!Къде в този ОСОБЕН ЗАЛОГ са конституирани като страна милионите ДЛЪЖНИЦИ които с цената на тока плащат ЗАЕМА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ КЪМ КРЕДИТОРИТЕ?!СЕГА ЩЕ НИ СЛАГАТЕ И ТОЗИ ДАНЪК "задължения към обществото" ЗА ДА ПРИКРИЕТЕ ГРАБЕЖА В КОЙТО СТАВАТЕ И СЪУЧАСТНИЦИ.НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ ДОБРЕВ!!ХОДИ ВИЖ КАК СЕ Е ПРОИЗНЕСАЛ ЦАЦАРОВ ПО ВНЕСЕНИТЕ ОТ ТЕБЕ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА ДОКУМЕНТИ ЗА ТЕЗИ "АМЕРИКАНСКИ" ТАРИКАТИ ВПРЕГНАЛИ НИ СЪС ТЕХНИ ЗАЕМИ ЗА НАД 13 МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ КОИТО ВЪПРОСНИТЕ 8 ВИРИАРДА СА ЗА РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ!!!КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ РАБОТАТА ЩЕ Я ДОКАРАТЕ ДО НАРОДНИЯ СЪД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още