Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Готов е проектът за мащабни промени в енергийния сектор

Излизането на ВЕИ централи и високоефективното производство на борсата ще изисква нотификация от ЕК, коментираха експерти пред Investor.bg

Готов е проектът за мащабни промени в енергийния сектор

Снимка: Investor.bg

Готов е проектът за изменение в Закона за енергетиката, чрез който ще бъдат направени мащабни промени в енергетиката. Те засягат излизането на някои производители на свободния пазар, въвеждането на регламента REMIT, липсват заявените намерения за повече контрол от страна на енергийния регулатор при продажба на активи на енергийни дружества. 

Предложенията обаче могат да бъдат обединени при разглеждането им в Народното събрание.

По силата на предложените текстове всички централи, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), и централите с високоефективно производство с мощност над 4 мегавата ще излязат на борсата.

В момента тяхното производство се изкупува от обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК), по преференциални цени. Причината за преференциите е политиката за насърчаване на иновациите и зелената енергия. Сега тези производители ще излязат на свободния пазар, но преференциите им ще бъдат запазени - разликата между пазарната цена и преференциалната ще бъде покривана от специална премия.

Според промените премиите ще бъдат определяни всяка година от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) като разлика между преференциалните цени на производителите и определената за този период прогнозна пазарна цена за електрическа енергия.

Още по темата

Така НЕК ще има задължението да изкупува енергията на присъединените производители до 4 мегавата, както и "по договори за дългосрочно изкупуване на разполагаемост и електрическа енергия" - тоест от т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че на този етап промяна за тези централи не може да има, защото още тече оценката от Европейската комисия за недопустима държавна помощ. Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) промяната за ВЕИ и високоефективните производители също ще има нужда от нотификация от Брюксел за държавна помощ.

Премиите ще се определят от КЕВР, но ще бъдат изплащани на производителите от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). С промяната в законодателството ще бъде дадена гаранция за събирането на вноските във Фонда - в размер на 5% от приходите от дейността на производители и търговци на електроенергия.

Тези плащания ще имат обезщетение от 150% от най-високата месечна стойност от произведението на цената и/или компонентата от цена. За изрядните платци обаче тази гаранция постепенно ще намалява - до 100% след една година плащания без забавяне и 50% след две години редовни плащания към Фонда.

В проекта за промени на Закона за енергетиката е вписана изцяло нова глава, чрез която се имплементира европейският регламент REMIT. Тя дава повече контролни функции на КЕВР на борсовия енергиен пазар.

Излизането на преференциалните производители на свободния пазар е искане на работодателските организации в страната. Целта е търговията с електроенергия да стане по-прозрачна, а цената - по-конкурентна. Бизнесът се оплака от нереално високи оферти на търговци в началото на годината. След предупрежденията за протести и искането на оставката на енергийния министър бяха задвижени и последните мащабни промени.

Те трябва да влязат в сила от 1 юли 2018 година, когато започва новият регулаторен период в енергетиката.

Предложението за промени е публикувано на страницата на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет. Сдружението, което организира част от дискусиите по промените, се председателства от депутата Валентин Николов, който е зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание.

Пълния текст на промените можете да намерите тук, а становище по темата можете да изпратите до 23 март на електронната поща на парламентарната комисия по енергетика (komisia_energetika@parliament.bg)

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
10
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ето в момента новата американска централа АЕС е натоварена на 50 процента на един блок или на 150 мегавата/има го в страничката им/, защото ВЕЦовете и АЕЦ Козлодуй пълнят нуждите /вижда се в от сайта на ЕСО/. При положение че държавата е длъжна да купува тока на АЕС все едно дали работи, не работи то представи си като излязат на "борсата" колко ще им е през шнура, каква ще е пазарната цена. А пък ВЕИтата, ако не ги ограничат с определени часове за премиалните, ще вземат да бълват ток по 36 часа в денонощието за борсата :)
2
 
7
 
3
KPetkov до: Hahoto
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз и друго не мога да разбера. Нещо математиката ми е много далечен предмет. Ако в Дания токът е 50 цента на киловат, а в България 10 цента, колко цента ще е цената на киловат след като Дания и България интегрират "свободните" си пазари на ток?
Това задача с повишена трудност за Теменужка и Влади. Може помощ от Бате.
1
 
14
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
И аз не мога да си представя как на "борсата" ще се определя реалната пазарна цена, при положение, че ще ги субсидират със специална премия. Ами те могат и цена под АЕЦ Козлодуй да дадат, а после де си търсят разликата в премията. А най-добре е направо безлатно да я дават на борсата, а после да си взимат премията. Така хем "работодателите" ще имат ток на тънка лайсна, хем ще са доволни от така наречената пазарна цена. А после някой смел държавен мъж ще тегли един кредит от милиард-два, за да запълни премията, а данъкоплатците ще го изплащат за сметка на здравеопазване, образование и достойни старини. Така всички ще са доволни. ВЕИтата ще цоцат от премията, работодателите ще папкат спонсориран от електората ток, електората като не му го вдигат пряко от джоба тока ще се радва и те така сите доволни и реформирани :)
1
 
11
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Прав е бил Адам Смит. Свободен пазар може да има само на пазара на пирони и топлийки :)
Какво е това изречение, излизат на свободния пазар, но преференциите им ще бъдат запазени. Това като полубремената жена и полуизяденото агне по Айнщайн и Хокинг :)

"Сега тези производители ще излязат на свободния пазар, но преференциите им ще бъдат запазени - разликата между пазарната цена и преференциалната ще бъде покривана от специална премия."

Още от Енергетика
КЕВР: Поскъпване на природния газ няма да засегне цените на тока и парното