IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотите предлагат още правомощия за КЕВР при големи енергийни сделки

Поредният проект за промени в Закона за енергетиката вече е внесен в деловодството на Народното събрание

08:51 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да има право да контролира сделки при разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които извършват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа и топлинна енергия, както и на газ. Това е записано в предложение за промяна в Закона за енергетиката, внесено от депутати на "Обединени патриоти" в деловодството на Народното събрание.

С този текст енергийният регулатор ще има правомощията да разрешава или не сделките при продажбата на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергетиката инфраструктура, е записано в мотивите към предложението.

За готвеното предложение лидерите на патриотите съобщиха по-рано през седмицата. Идеята за промяна е породена от скандала около продажбата на ЧЕЗ България. Той показа, че КЕВР няма право да контролира сделката, освен при няколко варианта - продажба на част от лицензионното дружество или залог на активи, които се използват за лицензионната дейност на компанията.

В мотивите си към предложението за промяна патриотите настояват, че дружествата, които купуват стратегически части от енергийната инфраструктура, трябва да бъдат стратегически инвеститори, които да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на системата. С разпоредбата ще бъдат гарантирани защитата на интересите на българската държава и националната сигурност, допълват още те.

Промените могат да влязат в по-големия пакет готвени допълнения към Закона за енергетиката. Те ще ускорят либерализацията на енергийния пазар, а бяха изготвени след натиск от работодателски организации за по-големи количества електроенергия на свободния пазар, с което да бъде нормализирана цената на тока за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още