IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Оставката на енергийния министър няма да бъде приета

Патриотите готвят законодателни промени, даващи повече правомощия на КЕВР при продажбата на енергийни дружества

19:05 | 06.03.18 г. 1
<p>
	<em>Теменужка Петкова. Снимка: Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Архив Министерство на енергетиката

Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета, прогнозира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV. Темата е била обсъдена по време на среща по-рано днес в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, на която са участвали "повечето министри".

Каракачанов заяви още, че енергийният министър няма вина за случващото се около "ЧЕЗ България", защото законът не дава никакви правомощия на Министерството на енергетиката, нито на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да контролират сделката. Предложението ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание до дни.

"Няма никакво основание да се търси изкупителна жертва, и то човек, който няма нищо общо", заяви още вицепремиерът. За него въпросът с оставката на енергийния министър е решен.

По отношение на сделката за "ЧЕЗ България" патриотите ще предложат промяна в законодателството, която да даде контролни функции на КЕВР при продажба на над 20% от "подобни търговски дружества". Ако сделката за активите на CEZ Group не бъде финализирана до приемане на тези промени, новите текстове ще важат и за нея.

Вицепремиерът е категоричен, че държавата трябва да може да контролира сделки от такъв мащаб, защото те касаят 40% от мрежата и 3 млн. потребители. "Не може държавата да се откаже от функцията си да регулира или контролира тези процеси", допълни още Каракачанов.

Вицепремиерът критикува действията на БСП по тази сделка. Той напомни, че левите са били на власт няколко пъти след приватизацията на енергийните дружества, но не са предприели никакви действия за развалянето на договорите.

БСП планира да протестира срещу продажбата на "ЧЕЗ България" пред Министерския съвет.

Има различни варианти за контрол от страна на държавата над сделката за "ЧЕЗ България". Един от вариантите е държавата да закупи дял от дружеството, което купува активите - "Инерком България". Трябва внимателно да се преценят всички сценарии, за да не натоварва държавата с допълнителни разходи, допълни още Каракачанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Сегааа, принципно оставката е доброволен акт и не се приема при две хипотези - човекът е бил подложен на шантаж, за да я подаде или ако се очаква с оставката, човекът да бъде освободен от отговорност, а ние му я търсим. Сега Каракачанов да обясни, подложена ли е на шантаж от премиера, защото тя си подаде оставката преди началото на скандала след разговор с премиера, или Каракачанов не иска да я освобождават от отговорност, а смятат да й искат по-тежка такава(предвид изказването, май не).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още