IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готова е следващата крачка към либерализация на енергийния пазар*

Готвените промени в Закона за енергетиката няма да се отразят върху цената на електроенергията, гарантираха експерти

16:27 | 06.03.18 г.
<p>
	Дискусия за промените в Закона за енергетика се проведе в НС. На снимката от ляво на дясно: председателят&nbsp; на КЕВР Иван Иванов, Валентин Николов - зам.-председател на Комисията по енергетика в НС и Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика в НС. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Дискусия за промените в Закона за енергетика се проведе в НС. На снимката от ляво на дясно: председателят  на КЕВР Иван Иванов, Валентин Николов - зам.-председател на Комисията по енергетика в НС и Делян Добрев - председател на Комисията по енергетика в НС. Снимка: БТА 

С голям пакет предложения за промени в Закона за енергетиката ще бъде направена следващата крачка към либерализацията на електроенергийния пазар. През последните месеци процесът циклеше именно заради пропуски в законодателството. Забавянето беше породено от желанието да бъде подготвен изцяло нов енергиен закон. Заплахите за протест от страна на бизнеса срещу високите цени на тока обаче активизираха процеса.

Председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев представи предстоящите промени в законодателството по време на специална дискусия в парламента. Според тях всички производители с преференциални договори над 4 мегавата инсталирана мощност, с изключение на двете т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн, ще излязат на борсата. Преди седмица се коментираше инсталирана мощност над 5 мегавата, но се е оказало, че има много производители, които гравитират около мощност от малко под 5 мегавата.

Общото количество електроенергия, което ще излезе на пазара с тази мярка, е поне 4 тераватчаса, изчисли Добрев.

Разликата между преференциалната и пазарната цена ще се покрива от специален механизъм - чрез договори за разлика, които ще бъдат сключвани между производителите и Фонда "Сигурност на електроенергийнита система".

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пък ще определя референтната цена, като тя ще бъде формирана спрямо типа производител. Така ще бъдат покривани разликите между пазарните и преференциалните цени. 

Променя се и моделът на събирането на задълженията към обществото - таксата ще се събира от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) и ще се превежда на Националната електрическа компания (НЕК). НЕК ще  разпределя средствата към производителите с преференциални условия под 4 мегавата мощност.

Тъй като има много участници, които събират "Задължения към обществото" от своите клиенти, но не внасят средствата в НЕК, каквато е системата днес, ще бъде въведена гаранция в размер на едномесечния размер на задълженията към обществото и, ако те не бъдат покрити, гаранцията ще бъде усвоявана от Фонда.

С промените в Закона за енергетиката електроенергията, необходима за покриване на технологичните разходи, ще бъде купувана от енергийната борса. В момента цената на тази енергия се определя от енергийния регулатор. Делян Добрев отбеляза, че електроразпределителните дружества ще могат да участват на всички борсови сегменти - ден напред, в рамките на деня или за двустранни договори, за купуват нужните количества електроенергия. Годишно са нужни около 4 тераватчаса електроенергия за покриване на технологичните разходи на ЕРП-тата.

Председателят на парламентарната енергийна комисия беше категоричен, че промените няма да окажат влияние върху цената на електроенергията, нито върху размера на таксата "Задължения към обществото". Промяна може да настъпи, след като договорите за американските централи бъдат променени, допълни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Директорът на НЕК Петър Илиев коментира пред Investor.bg, че при изваждането на американските ТЕЦ-ове от регулирания пазар ще имат достатъчно енергия, ако им позволят да купуват от енергийната борса. Председателят на КЕВР пък допълни, че при недостиг регулаторът ще може да "играе" с количествата от държавните производители.

Председателят на КЕВР Иван Иванов представи новите отговорности на регулатора, които ще бъдат част от този законодателен пакет. Те са свързани с приемането на европейския регламент REMIT и дават правото на регулатора да контролира търговията на едро с електроенергия на борсовия пазар.

КЕВР ще изпълни коректно своите задължения, които се вменяват на регулатора, гарантира още Иванов.

Той отчете, че ликвидността на борсата ще се повиши с около 4,3 - 4,5 тераватчаса.

Иванов посочи по време на дискусията, че в предстоящите промени липсва много важна част от мерките за либерализация - защитата на уязвимите потребители на електроенергия, въпреки че механизъм за това беше разработен съвместно със Световната банка.

Върху нуждата от социална защити на уязвимите потребители акцентира и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Тя посочи още, че готвените промени са предизвикателство за държавните енергийни дружества и институции - Българския енергиен холдинг, НЕК, ФСЕС и други. Подписването на договорите между Фонда и производителите с преференциални условия е щадящ начин за предоговаряне на договорите с преференциални условия, смята още министърът.

"Работодателите подкрепят предлаганите промени", заяви Васил Велев от АИКБ. Той посочи, че с тях на пазара ще се появят повече производители и няма да има монопол за две държавни централи, визирайки АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2, които са основните производители, които предлагат ток на енергийната борса.

Той призова и за законодателни промени, които да дават контролна функция на КЕВР при придобиване на дял или цял пакет от лицензираните дружества.

Камен Колев от БСК допълни, че работодателите подкрепят промените, които ще дадат повече правомощия на КЕВР при търговията на едро с електроенергия (регламент REMIT).

На дискусията Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) предложи средствата, с които се компенсират разходите на големите индустриални потребители заради скъпата зелена енергия, които са около 270 млн. лева на година, да бъдат извадени от системата и да се покриват от бюджети.

В момента тази сума се изплаща от ФСЕС, след като държавата получи разрешение за компенсация от Европейската комисия.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова посочи, че в много от проектите участват банки като кредитиращи институции и те ще следят да няма съществена промяна в договорите. Затова и тя поиска държавногарантирани приходи на ФСЕС.

Предизвикателствата пред ВЕИ сектора са най-големи при предвидените промени в законодателството, тъй като производството на тези централи не е постоянно, каза тя.

Русенова отбеляза още, че премиите, които ще бъдат плащани по договорите за разлика, тоест референтните цени, трябва да бъдат определяни чрез балансирани решения на енергийния регулатор.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR!

* Допълнено с коментара на директора на НЕК Петър Илиев за американските централи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още