IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VI блок на АЕЦ "Козлодуй" издържа изпитанията за увеличаване на мощността

Тестовете са били извършени на 18 и 19 ноември, става ясно от съобщение на централата

22:11 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Успешно са приключили динамичните изпитания на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” за повишаването на мощността на реактора до 104%, съобщиха от ядрената централа. Тестовете са били проведени на 18 и 19 ноември.

Целта на изпитанията е след изпълнение на предвидените по проекта технически мерки да се потвърди готовността на съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.

В съответствие с утвърдената програма, в 9:01 ч. на 18 ноември на шести блок бе изключена една главна циркулационна помпа и автоматичната система за управление понижи мощността на реактора съгласно проектния алгоритъм. На 19 ноември в 9:01 ч. бе изключена втора главна циркулационна помпа, последвано отново от понижаване на мощността.

В 10:25 ч. турбогенераторът на блока бе изключен от енергийната система за включване на двете главни циркулационни помпи. В 14 часа и 53 минути бе направен паралел с енергийната система, уточняват от АЕЦ "Козлодуй".

Всички изпитания от планираните за 18 и 19 ноември преминаха успешно и доказаха работоспособността на оборудването при повишена мощност.

В момента мощността на реактора на шести блок постепенно се повишава до достигане на 104% за провеждане на следващите етапи от изпитанията.

За увеличаване на мощността на реактора се използва усъвършенствано гориво на руската фирма ТВЕЛ. Искане на разрешение за използването му беше подадено в края на 2015 година. В началото на тази година стана ясно, че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е разрешила използването на новия тип гориво

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
подобни експерименти навремето се правеха и в чернобилската АЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още