IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай договори увеличение на доставките за руски газ

Китай ще се превърне в един от големите клиенти на "Газпром", когато трасетата, по които получава газ, достигнат проектната си мощност

16:04 | 04.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Китайската държавна газова компания CNPC и "Газпром" подписаха дългосрочен договор за доставката на още 10 млрд. куб. метра газ годишно, става ясно от съобщение на руския газов гигант. Така количествата руски газ, които Китай може да получава, след като трасетата достигнат своя проектен капацитет, ще бъдат 48 млрд. куб. метра.

Договорът беше подписан по време на посещението на руска делегация в Пекин. Тя е оглавявана от президента Владимир Путин, който е в китайската столица по повод началото на Зимните олимпийски игри.

През 2014 година двете компании сключиха първото споразумение за доставка на природен газ от находища в Западен Сибир през газопровода "Силата на Сибир". Договорът е за срок от 30 години и на обща стойност 400 млрд. долара. По него Китай ще получава 38 млрд. куб. метра газ годишно.

Първата тръба по разклонението на "Силата на Сибир" беше завършена през 2019 година и Китай получи първите количества руски природен газ. Очаква се газопроводът да достигне своята проектна мощност към 2025 година.

Преди броени седмици "Газпром" публикува икономическата обосновка за изграждане на газопровода "Съюз Изток" - своеобразно продължение на "Силата на Сибир 2" през територията на Монголия. С него капацитетът на руските доставки в Китай може да се увеличи до 50 млрд. куб. метра годишно. Строителството на газопровода ще започне през 2024 година, а очакванията са, че той ще бъде въведен в експлоатация през 2027-2028 година.

С увеличените доставки Китай ще стане един от най-важните клиенти на "Газпром". По данни на компанията през 2020 година доставките на природен газ за европейския пазар са в обем на почти 175 млрд. куб. метра годишно, като за Германия те доближават 46 млрд. куб. метра. Сред водещите пазари на руската компания в Европа са още Австрия, Италия, Франция и Турция.

Пикът на доставките на руския природен газ в Европа е през 2018 година, когато обемите надхвърлиха 200 млрд. куб. метра.

Представители на руския петролен гигант "Роснефт" също са част от руската делегация в Пекин. Компанията подписа договор с CNPC за доставката на 100 млн. тона петрол в следващите 10 години, допълват от "Роснефт". Общо от 2005 година досега компанията е доставила 442 млн. тона петрол в Китай. По този показател руската компания е сред водещите доставчици на петрол за китайската икономика, осигурявайки всяка година около 7% от потребения петрол в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
blazingspeed
преди 2 години
No shit dumb ass.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още