IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел е готова да преговаря за общо намаление на автомобилните мита

Тя уточни, че е необходима „обща европейска позиция“, която в момента „се изготвя“

18:58 | 05.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е „готова“ да помисли върху общо намаление на митата за автомобилите, за да се смекчи търговският конфликт между Европейския съюз и САЩ, съобщи БТА, позовавайки се на АФП. Условието за това обаче е да участват „всички страни“, които са засегнати.

"Едни подобни преговори. . . не могат да се провеждат само между ЕС и САЩ, „а с всички страни, с които търгуваме с автомобили“, заяви канцлерът в Берлин.

Тя уточни, че е необходима „обща европейска позиция“, която в момента „се изготвя“.

Въпросът ще бъде и една от темите на посещението на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон в края на месеца.

В сряда вечерта в Берлин се състоя среща при закрити врата за митата върху автомобилите между американския посланик Ричард Гренел, приближен на президента на САЩ Доналд Тръмп, ръководителите на трите големи германски автомобилостроители Volkswagen, BMW и Daimler, както и компанията за автомобилно оборудване Continental. Гренел предложи САЩ, както и Европа, да премахнат сегашните мита върху вноса на автомобили вместо да налагат нови.

„Трябва да осигурим равнопоставеност на всички търговски партньори“, отговори Меркел, отхвърляйки възможността за двустранни преговори между Вашингтон и Брюксел.

Многостранният отказ от мита върху автомобилите е „опция, която мога да си представя“, добави тя, цитирана от БТА.

По-рано вчера дипломати съобщиха пред в. Financial Times, че Европейският съюз обмисля започването на преговори за намаляване на митата с други големи износители на автомобили в опит да предотврати пълномащабен търговски конфликт със САЩ.

Според трима дипломати Европейската комисия проучва дали би било изпълнимо договарянето на сделка с други производители като САЩ, Южна Корея и Япония. Подобен ход би могъл поне частично да успокои американския президент Доналд Тръмп, според когото има несправедливо отношение спрямо американския автомобилен сектор, като в същото време се намалят разходите за износ на другите участващи страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още