IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca подновява изпитанията на своята експериментална ваксина срещу COVID

Регулаторният орган на Великобритания за лекарствата заяви, че изследванията могат да бъдат подновени след независим преглед на данните за сигурността

12:00 | 13.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордският университет подновяват изпитванията на експерименталната си ваксина срещу COVID-19 във Великобритания, след като тестовете бяха замразени заради опасения относно разболял се участник, съобщава Bloomberg.

Регулаторният орган на Великобритания за лекарствата заяви, че изследванията могат да бъдат подновени след независим преглед на данните за сигурността, посочват от Оксфордския университет в изявление. Институцията отказва да предостави повече детайли относно разболелия се участник. 

В средата на миналата седмица AstraZeneca прекрати временно изпитанията, като заяви, че това е рутинна мярка за подобни случаи. Активната съставка AZD1222, произведена от дружеството, се основава на отслабената версия на вирус на настинка от шимпанзета и трябва да подсили имунната система, така че да може да неутрализира Sars-CoV-2 в случай на зараза.

Въпреки че временните паузи са често срещани при изпитванията на ваксини, прекъсването за партньорите породи опасения относно жизнеспособността на един от водещите кандидати. Надпреварата за ваксина срещу коронавируса се опитва да съкрати процес, отнемащ обикновено близо десетилетие, до няколко месеца, като данните от крайните етапи на различни проучвания се очаква да станат ясни следващия месец.

Изявленията от AstraZeneca и Оксфордския университет не посочват конкретни данни относно статуса на тестванията извън Великобритания, които трябваше да се провеждат в САЩ, Бразилия, Южна Африка и Индия, преди да стане ясно, че процесът ще бъде временно преустановен.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви по-рано тази седмица, че все още се очаква ваксината на компанията да е налична до края на годината. “Независим орган ще направи преглед дали заболяването на участника е било предизвикано от ваксината, или не е било лекувано”, добави той.

“Не можем да предоставим медицинска информация за заболяването на участника заради въпроси, свързани с конфиденциалността”, посочиха представители на Оксфордския университет. “Отдадени сме на сигурността за нашите участници и спазването на най-високите стандарти на поведение при нашите изследвания, като ще продължим да следим сигурността отблизо”, добавиха представители на университета.

От институцията посочват, че 18 хиляди души са участвали в изпитванията до момента. Тестовете навлязоха в трата фаза в САЩ в края на август, като целта им беше в тях да участват 30 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още