IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия критикува плановете на ЕС за въглеродни мита

Брюксел трудно може да прокара планираната схема пред Световната търговска организация, смята Дан Техан

16:35 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Планираната от ЕС схема за въглеродни мита може да укрепи протекционизма и да навреди на глобалния растеж, заяви австралийският министър на търговията Дан Техан, пише европейското издание Politico.

Според него прокарването на подобен данък пред Световната търговска организация (СТО) би било много трудно за Брюксел. "Схемата за търговия с емисии в ЕС (ETS) дава безплатни разрешителни на голяма част от промишлеността в рамките на общността", обясни Техан.

Австралийският министър на търговията посочи като трудност ЕС да мотивира "екологичния данък" и отпусканите в общността субсидии за промишлено производство и селското стопанство. Техан препоръчва вместо налагането на въглеродни данъци премахването на всички такси и ограничения върху екологични стоки и екологични услуги, пише още Politico.

Всички държави трябва да имат достъп до технологията, от която се нуждаят, особено за намаляване на въглеродните емисии, коментира още австралийският министър.

В началото на юни Bloomberg съобщи, базирайки се на свои източници, че ЕС се готви да наложи допълнителни мита върху стоки като алуминий, цимент и други, идващи от страни, в които не се спазват екологични стандарти и нямат цели за намаляване на вредните емисии. Целта е да се запази конкурентоспособността на европейските производители.

Очаква се плановете да бъдат обявени на 14 юли. Митата ще бъдат обвързани със схемата за търговия с емисии. От началото на годината цената на емисиите расте непрекъснато и в средата на май достигна рекордните 56,90 долара за тон. В последните седмици цената им се движиш в диапазона 50-55 долара за тон.

Готвената  от Брюксел схема вече си спечели критиките и на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още