IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите корпоративни замърсители са далеч от изпълнението на екоцелите

Само шест от големите компании планират да нагодят капиталовите си разходи спрямо дългосрочните си цели за намаляване на емисиите

22:11 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-големите компании, емитиращи голямо количество парникови газове, са още далеч от изпълнението на целите в Парижкото споразумение, показва анализ на организацията Climate Action 100+, цитиран от Ройтерс.

От 2017 година еколозите проучват големия бизнес, който е в основата на голяма част от емисиите въглероден диоксид, отговорни за климатичните промени.

Сред тях са петролни компании като Exxon Mobil, Saudi Aramco и BP, както и гиганти като Unilever. Ако те бяха държава, щяха да бъдат третият по големина замърсител в световен мащаб след САЩ и Китай.

Досега нито една от 159-те големи компании, следени от Climate 100+, не е дала цялостен план как ще се справи с целта за нулеви емисии през 2050 година. 83 от тях имат някакви цели, но те не включват пълна декарбонизация, посочват еколозите.

107 от компаниите са заложили средносрочни цели, но само 20 от тях следват начертания план.

Само шест компании са заявили промяна в плановете си за капиталовите разходи, за да изпълнят своите дългосрочни планове за намаляване на емисиите. Но досега нито една компания не е включила целите, записани в Парижкото споразумение и ограничаване на ръста на температурите до максимално 1,5°С до края на столетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още