IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Преходният период след Brexit не е даденост

Главният преговарящ на ЕС заяви, че между Брюксел и Лондон има редица разногласия

16:16 | 09.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След сeрия от „съществени“ разногласия с Великобритания по условията за напускането на блока главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) по Brexit Мишел Барние предупреди, че преходният период за британското правителство „не е даденост“, съобщава Financial Times.

След техническите преговори по Brexit тази седмица Барние заяви, че Брюксел и Великобритания имат търкания по въпросите за правата на гражданите на блока на Острова след излизането му от Съюза, приемането на новите правила на ЕС по време на прехода от страна на Великобритания и британската роля в правосъдните и вътрешните политики след Brexit.

“Ако тези разногласия продължат, преходът не е даденост“, каза Барние. „Ако трябва да бъде честен, изненадан съм от тези разногласия. Позициите на ЕС са много логични“, допълни той.

Барние разкритикува и твърденията на колегата си Дейвид Дейвис, че Брюксел действа „грубо“, заплашвайки да спре достъпа до единния пазар по време на преходния период, ако Великобритания не спазва договореностите.

„Отношението ми никак не е грубо. Това ми е напълно чужда нагласа“, каза главният преговарящ.

Има три основни сфери на разногласие по условията на прехода, каза Барние. Едно от тях е исканото от Великобритания право на възражение срещу нови правила на ЕС, които ще трябва да прилага след 2019 г. по време на двегодишния преходен период.

Лондон освен това иска да ограничи правата на новите граждани на ЕС, които пристигат в страната през преходния период, както и възможност за участие в политиките на сигурност на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи след Brexit.

“Колкото по-скоро Великобритания вземе своите решения, толкова по-добре. Това не беше заплаха, когато говорех за прехода. Трудно ми е да разбера позицията на Великобритания. Те самите поискаха този преходен период“, каза Барние.

„Ако тези разногласия продължат, със сигурност ще има проблем. Надявам се, че ще успеем да изчистим разногласията в следващия кръг“, посочи той.

Коментарите на Мишел Барние удариха паунда, който поевтиня с 0,6% до 1,3822 долара.

Барние добави, че планирана за по-късно през деня среща с британските преговарящи е била отменена от Лондон.

Въпросът за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия също се е появил отново като проблем в преговорите за преходния период. Барние призова Великобритания да предостави „точни, ясни и недвусмислени“ предложения, за да се избегне налагането на „твърда“ граница.

„Великобритания се ангажира да предложи конкретни решения за уникалния въпрос с Ирландия. Очакваме такива решения“, каза Барние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 6 години
В наглостта си Енгилизте ще се прецакат сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още