IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността и продажбите на дребно в еврозоната се сриват заради коронавируса

България е сред страните в ЕС с най-голям спад на продажбите, PMI индексът за бизнес активността е на рекордно дъно

12:20 | 06.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната почти е спряла през миналия месец заради икономическата блокада, показва PMI индексът на IHS Markit за региона.

От отделни данни на европейската статистическа служба Евростат се вижда и рязък спад на продажбите на дребно, след като правителствата наредиха на хората да си стоят у дома и затвориха бизнесите, които не оперират със стоки и услуги от първа необходимост.

PMI индексът, който отчита бизнес активността в еврозоната, се понижава до 13,6 пункта през април от 29,7 пункта през май. Това е най-ниското ниво на индекса откакто се води статистика от 1998 г., отбелязва Ройтерс.

Търсенето е спаднало почти до нула, тъй като загрижените за здравето и доходите си потребители си останаха вкъщи и харчеха минимално.

Данните на Евростат показват, че продажбите на дребно се сриват с 11,2% в еврозоната и 10,4% в ЕС през март спрямо февруари. На годишна база понижението е, съответно, 9,2% и 8,2%.

Най-силен е спадът при продажбите на нехранителни стоки и горива, докато продажбите на храни растат.

България е сред страните с най-силен годишен спад на продажбите на дребно – с 14,6%. Преди нас са само Франция с 16% и Словения с 15,1%. За месеца страната ни е лидер по спад на продажбите – с 18,1%, следвана от Франция със 17,4% и Люксембург с 16,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още