Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България ще е сред трите държави с най-стабилен ръст на БВП в региона през 2019 г.

С около 4-4,5% ще расте кредитирането в ЦИЕ през тази година, прогнозира УниКредит на годишния икономически форум Euromoney 2019

България ще е сред трите държави с най-стабилен ръст на БВП в региона през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Словакия, България и Унгария ще покажат най-стабилния ръст на БВП за региона през 2019 г.

Тази прогноза за развитие за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) направиха експертите на УниКредит на годишния икономически форум Euromoney 2019.

Още по темата

Потреблението, преките чуждестранни инвестиции, европейските фондовете и дигиталната трансформация ще бъдат ключовите фактори за растежа в региона, посочиха те.

Основните спънки пред икономическия растеж на ЦИЕ са затягането на пазарите на труда особено в Чехия и Унгария и вероятно тежкият Брекзит, който ще причини щети поради новите търговски бариери, които ще възпрепятстват както износа, така и инвестициите в ЦИЕ. Словакия и Чехия са най-уязвимите пазари на ЦИЕ по отношение на ограниченията, причинени от Брекзит. Русия и Турция могат да следват различни трендове, какъвто е случаят през 2018 г., се посочва в анализа на УниКредит.

Икономическият растеж на ЦИЕ обещава да запази стабилния си ритъм и през тази година.

В последните години ЦИЕ потвърди способността си да генерира растеж. Очаква се икономическата среда в региона да остане благоприятна и през 2019 г: Ръстът на БВП се предвижда да остане стабилен в повечето държави (около 3% или по-висок), макар и с известно циклично снижаване.

След цикличния връх, постигнат през 2017 г., (4,6% с изключение на Русия и Турция) и среден ръст на БВП от 3,7% през 2018 г., икономическият растеж на региона се очаква да остане над потенциалния за 2019 г. (около 3,2% средно), но може да се забави през 2020 г. в резултат от потенциално по-слабата глобална търговия.

Потенциалът

Държавите от ЦИЕ в ЕС имат потенциал да изпреварят други региони с бързо развиващи се пазари благодарение на по-малката си зависимост от притоци на чуждестранни капитали в ЦИЕ, по-големите възможности за фискални стимули, по-благоприятните финансови условия, достъпа до европейски фондове и положителния ефект от намаляващите цени на стоките.

Трансформация на бизнеса

Факторите на растежаще са потребление, преки чуждестранни инвестиции, фондове на ЕС и дигитална трансформация, прогнозират от италианската финансова група.

Вътрешното търсене и особено потреблението, подпомогнати от ниското ниво на безработица и увеличените възнаграждения, ще бъдат основните източници на растеж за икономиките на ЦИЕ, докато износът ще подлежи на възможно циклично забавяне в следващите няколко години.

Преките чуждестранни инвестиции в историческа перспектива са един от основните фактори на икономическа трансформация в региона. Особено от гледна точка на трансфера на технология и познания, ще останат важни, макар и не до такава степен, в каквато са били през предходното десетилетие.

В някои сектори ЦИЕ се превърна в производствено подразделение на Западна Европа като преките чуждестранни инвестиции постепенно променяха своя обхват, за да се фокусират върху по-напреднали производства и все повече включваха сектора на обслужването.

Съотношението на преките чуждестранни инвестиции към БВП остана над 2,5% в периода 2016-2018 г. и се очаква да остане на подобно ниво в следващите няколко години, пресмятат в УниКредит.

Според тях ролята на международните компании в региона остава значителна: добавената стойност от чуждестранни компании е повече от 40% от общата добавена стойност (заместител на БВП) за страни като Унгария, Словакия, Румъния и Чешката република, които освен това са най-интегрираните във веригата на добавената стойност в Европа.

Преките чуждестранни инвестиции се допълват от приноса от фондовете на ЕС за страните от ЦИЕ, които влизат в състава на ЕС. Фондовете на ЕС съставляват 2,9% от БВП средно в периода 2014-2020 г. (150 млрд. евро за ЕС - ЦИЕ с изключение на Полша), при което 2019-2020 са най-важните години от гледна точка на усвояването на средствата от европейските фондове. 

Дигиталната трансформация предоставя допълнителни възможности за растеж в региона. Достъпът до интернет в държавите от ЦИЕ се увеличи с 20% от 2010 г. насам и сега почти 75% от населението използва интернет. Достъпът до мобилни устройства6 в държавите от ЦИЕ е 120% от гледна точка на абонамент за мобилни устройства на всеки 100 човека. Тези метрики в страните от ЦИЕ са сравними с повечето западноевропейски пазари, но с по-висока скорост на конвергенция през последните години. 

Значителен ръст в банкирането в ЦИЕ

Очаква се ръст от около 4-4,5% на кредитирането (ЦИЕ с изключение на Русия и Турция) в ЦИЕ през 2019 г.

Кредитирането в банкирането на дребно нараства повече от корпоративното кредитиране. Причините са: по-високите разполагаеми приходи, по-ниската безработица и по-високото потребление.

Увеличеният интерес към банкирането на дребно през последните години се вижда и от стратегиите на УниКредит от гледна точка на синергии с други бизнес сфери като застраховане, управление на активи, лизинг и по-общо - партньорства.

При кредитирането чрез опростяване и улесняване на кредитните процеси (напр. консолидиране на платформите през множество канали за кредитиране, оптимизиране на анализа на кредитния риск) и чрез дигитализация (подобряване на цялостното клиентско преживяване и канали) за предлагане на индивидуални решения от гледна точка на продукти и тяхното предоставяне, все още има потенциал за растеж в банките от ЦИЕ.  

От УниКредит напомнят, че настоящият цикъл на кредитиране се различава от този в миналото, тъй като ликвидните позиции на банките от ЦИЕ са се подобрили и ситуацията от гледна точка на качество на кредитите не може да се сравни с тази в миналото (коефициентът на необслужваните кредити се придвижи от 14% през 2014 г. до 5% през 2018 г. средно за ЦИЕ с изключение на Турция и Русия).

Освен стабилният икономически растеж, дългосрочният потенциал на банкирането в ЦИЕ се вижда и в ниското банково участие от гледна точка на съотношението кредити към БВП. Докато много страни от еврозоната имат съотношение кредити към БВП по-високо от 100%, всички пазари в ЦИЕ понастоящем имат съотношение по-ниско от 70%, а Румъния, Унгария, Сърбия и Русия дори по-ниско от 50%.

Освен това ниското съотношение на кредити към депозити, значително по-ниско отколкото преди няколко години (всички пазари от ЦИЕ освен Турция имат съотношение кредити към депозити по-ниско от 100%, а повечето пазари от ЦИЕ, по-специално Чешка република, Унгария, България, Румъния, Словения, Хърватия и Русия - около 70-75%), също допринася за този потенциал, както и по-масовото използване на дигиталното банкиране.

Сега нивото на използване на дигиталното банкиране в ЦИЕ е по-ниско, но бързо се увеличава. Използването на интернет банкиране се увеличи повече от два пъти в периода между 2010 и 2017 г. в Чешка република, Унгария, Турция, Сърбия, Румъния и България. Освен това е било използвано в значително по-голяма степен в сравнение с интернет за онлайн покупки в региона.

Занапред банковият сектор в ЦИЕ ще продължи да подобрява своята ефикасност по отношение на изчистването на кредитния портфейл и по-сериозното фокусиране върху приходите и растежа, очакват банкерите от УниКредит.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион