IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири сценария за съдбата на еврото

Еврото претърпя силен спад, но въпросът е дали сегашното напрежение ще се окаже временно, ще доведе до положителна промяна или ще разруши еврозоната

08:16 | 02.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Четири сценария за съдбата на еврото

Стабилността на единната европейска валута, използвана в 16 страни от Европейския съюз, е тествана до краен предел. Правителствата, особено тези на Гърция, Португалия и Испания, са подложени на натиск от пазарите да намалят бюджетните си дефицити и да реформират икономиките си, докато европейските политици обмислят как да пренапишат правилата за членство в еврозоната, за да предотвратят бъдещи кризи.

Европейската централна банка беше принудена да се намеси на облигационния пазар – стъпка, която в миналото изглеждаше повече от невероятна. Еврото претърпя силен спад, но въпросът е дали сегашното напрежение ще се окаже временно, ще доведе до положителна промяна или ще разруши еврозоната. Financial Times предлага четири възможни сценария:

Възстановяване на реда

Кризата принуждава правителствата да сложат публичните финанси в ред и да подобрят ефективността на икономиките си. Еврозоната се превръща в двигател за растежа на световната икономика.

Гърция съумява в рамките на няколко години да се превърне в модел за европейска икономика. С перфектните си климатични условия, културно наследство и красива природа страната процъфтява като луксозна туристическа дестинация, докато много инвеститори са привлечени от преобразения след реформите бизнес климат.

Това поне е мечтата на стратезите от еврозоната. В момента Гърция е „на системи,“ но програмата на Международния валутен фонд и Европейския съюз могат да възстановят финансовата система на страната. Годините на въздържание, които предстоят, могат да помогнат за развитието на предприемачески дух сред гърците, който да компенсира за загубеното време.

Проблемите в Гърция насърчават приемането на решителни мерки, които водят до растеж в други страни от еврозоната като Португалия и Испания. Германия може да помогне за растежа, като насърчи вътрешното потребление, вместо да се фокусира върху износа. От това се ражда по-силен и динамичен валутен съюз.

Този сценарий не е напълно смехотворен. Атина е подложена на огромен натиск да възстанови икономиката на страната, защото алтернативата би била катастрофална – вероятен фалит, изолация от финансовите пазари и социално напрежение, което излиза извън контрол (виж сценарий 4).

Вероятност : Сценарият не е невъзможен, но не бихме заложили на него

Какво би донесъл този сценарий на еврото: Единната европейска валута ще се превърне в сериозен съперник на американския долар, еврото ще е силно и стабилно и ще измести долара във валутните резерви на много страни.

Нещата се оправят криво-ляво

Еврозоната се стабилизира, но не успява да разреши фундаменталните си структурни проблеми, които кризата разкри.

Действията на европейските правителства и ЕЦБ, включително договореният миналия месец финансов пакет от 750 милиарда евро за спасяване на еврозоната, успяват да успокоят бурята на финансовите пазари. Доверието на инвеститорите в Гърция започва да се възстановява, докато страната прилага мерките за ограничаване на бюджетния си дефицит. Ограничаването на разходите и увеличаването на данъците в Испания и Португалия водят до намаляване на дефицита в публичния сектор, без да предизвикат дълбока рецесия.

Мерките обаче не се оказват достатъчни, за да подобрят чувствително перспективите за растеж на еврозоната и което е по-лошо, фундаменталните пропуски в структурата на валутния съюз, които бяха разкрити по време на кризата, остават нерешени и предвещават неприятности и за в бъдеще.

Вероятност: Много вероятен

Какво би донесъл този сценарий на еврото: Слабите перспективи за растеж и задълбочени политически проблеми в дългосрочен план ще окажат допълнителен натиск на еврото.

Осакатената еврозона

Еврозоната е фундаментално отслабена, а оцеляването и в дългосрочен план е под въпрос.

Реформите, поискани от страните в южна Европа, се оказват прекалено тежки за изпълнение. Гърция остава „на легло“, по-дълго отколкото се очаква и се налага разсрочване на нейния дълг. Същото се случва с Португалия и Испания. Социалното напрежение излиза извън контрол, когато се оказва, че мерките за съкращаване на бюджетния дефицит, наложени от МВФ и ЕС, не дават резултат. Спекулациите за разпад на еврозоната нарастват.

Натискът върху германските и френските банки и сривът в икономическото доверие заплашват еврозоната с дълбока рецесия, докато обезценяващото се евро предизвиква инфлация.

Анализатори посочват, че комбинацията от слаби публични финанси и неконкурентоспособни бизнеси са се оказали смъртоносни за народите от южната периферия на Европа. За да се възстанови конкурентоспособността, страните трябва на намалят заплатите и цените, но ако цените се понижат, а дълговете останат високи и икономиките изпаднат в рецесия, тежестта на дълга ще се повиши. Най-добрият вариант е Германия да позволи инфлация от 2% над поставения тавана в еврозоната и така да помогне на страните да се приспособят. Малко вероятно е обаче германското население да се съгласи с това.

Вероятност: възможен

Какво би донесъл този сценарий на еврото: Дългосрочна слабост

Разпадане

Край на проекта за единна европейска валута. Напрежението става твърде високо, за да може да се контролира и една или повече страни решават, че ще се справят по-добре извън еврозоната. Друг вариант предвижда страните от валутния съюз да изхвърлят определени членове.

Икономиката на Гърция колабира. Рецесия и астрономическа безработица в други страни от еврозоната, съчетана с растящо обществено недоволство спрямо еврото.

Вместо да доведе до лесен изход от сегашната трудна ситуация, както предлагат някои анализатори на финансовите пазари, фалит или разсрочване на дълга на страна от еврозоната може да предизвика непредвидимо дестабилизиране на региона.

Никой никога не е планирал разпадане на еврозоната. На влизането във валутния съюз се гледаше като на необратим процес и клауза за напускане на еврозоната не съществува. Това обаче не означава, че подобен сценарий е невъзможен.

Цената на напускането на еврозоната би била огромна, както за страна, която може да бъде изхвърлена от валутния съюз, като Гърция, така и за страна, която би решила да напусне сама, като Германия. Гърция пак може да бъде изправена пред перспективата да плаща огромния си дълг, само че този път със слабата драхма, докато продажбите на германските компании ще бъде засегнати от твърде силната нова германска марка, което би се оказало сериозен проблем за растежа в Германия.

„Ако се провали еврото, това също ще е краят на идеята за европейско единство“, каза германският премиер Ангела Меркел миналия месец.

Вероятност: Далечна - но не толкова, колкото се предполагаше

Какво би донесъл този сценарий на еврото: Валутата ще отслабне чувствително, преди да се стигне до разпадането й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
esa77
преди 13 години
и точно затова колкото и да са задлъжнели и да са зле САЩ винаги се поддържат въоръжени до зъби. просто само така държат енергийното кранче на целия свят в свои ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
esa77
преди 13 години
много са наивни тези, които смятат, че еврото скоро може да измести $ като резервна валута. всички виждат как като се качва долара се качва и петрола и обратното - просто казано, долара е резервна валута на всички арабски шейхове с много петролни кладенци. и това няма как да се промени, там са милиардите, затова долара е и ще бъде световна резервна валута векове още поне докато не се изчерпят запасите от петрол.неслучайно САЩ поддържат и искат да поддържат в близкия исток огромно военно приствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
EUR vinagi e bilo problem za USAAko EUR ne sashtestvuva krizata v USA svarshva ot samosebe si - USD se vrashta kato edinstvena rezervan valuta i USA niama da ima zashto da se bezpokoi noto za dalga si nito za inflatsiata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Благодаря, точно това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
KARA
преди 13 години
Браво на абитуриентчето ! ПОЗДРАВИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Привет ПРИЯТЕЛЮ....!!!!....Мерките на Чичо САМ ги знаеме- напечатаха повечко хартия и европа ше го НАПРАВИ......Силен ДОЛАР означава сриф на индексите,проблем при износа, трудно възстановявате, проблемни кредити,неконкурентно способност.........тая жега не им трябва на хамериканците в момента-следващата война ше е на валутните пазари......ПОЗДРАВИ....!!!!....гледай суровините и канадеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
mmitov
преди 13 години
* Орташката кобила и вълците не я ядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Lemon's
преди 13 години
Абитуриенте привет! Не се заблуждавайте американците първи влязоха в кризата, бързо предприеха решителните мерки и естествено първи ще излязат, затова говорят напоследък и многото данни...Според мен се очаква паритет на Евро/Долар въпрос на време? А това колко ще помогне на Европа ще видим, имаше една бг. поговорка за "орташката кобила" незнам как точно беше, но за мое съжаление ЕС е точно това, всеки дърпа към себе си и европейските ценности на този съюз са на заден план...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Смятам, че в близките 2-3 години ще сме свидетели на относително слабо евро, примерно курс EUR/USD в порядък 1.1- максимум до паритет, което ще помогне на еврозоната да стабилизира износа и да направи част от неоходимите промени, т.е. по-малко национално законодателство , повече наднационални регулатури!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
playmen
преди 13 години
Девалвацията е възможен ход,НО не е ли по-добре слабо евро докато се стабилизират нещата....Стига обаче Хамериканците и жълтите да се не дърпат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още