IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише отрече англо-саксонска атака срещу еврото

На пазарите ще им трябва време, за да се приспособят към финансовия пакет от почти 1 трлн. долара, за който ЕС и МВФ се договориха миналия месец, казва шефът на ЕЦБ

17:41 | 31.05.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трише отрече англо-саксонска атака срещу еврото

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отрече в понеделник, че зад бързия спад на еврото стои англо-саксонска конспирация, пише MarketWatch.

В интервю за френския Le Monde, Трише заяви, че за инвеститорите е било трудно да разберат европейските институции при ситуация, в която еврото се търгува за $1,23 от нива над $1,50 в края на 2009 г.

„Трябва да внимаваме за всякакви теории на конспирацията“, казва Трише. „Просто си мисля, че на някои международни инвеститори им е трудно да разберат Европа и нашите механизми за взимане на решения. На тях им е трудно да възприемат историческия обхват на европейската архитектура, както и способността на европейците да взимат важни решения, като тези които бяха приети преди няколко дни“.

Той посочи, че на пазарите ще им трябва време, за да се приспособят към финансовия пакет от почти 1 трилион долара, за който Европейският съюз и Международният валутен фонд (МВФ) се договориха миналия месец.

„Мерките са толкова колосални като естество и размер, че няма съмнение, че ще имат позитивен ефект върху пазарите“, казва шефът на ЕЦБ.

Трише определи еврото, като „изключително стабилна валута“. „Проблемът е финансовата стабилност в еврозоната, повлияна от лошите фискални политики в някои страни и особено в Гърция. Задължително е тези проблеми да се изчистят“, допълни той.

За Гърция не съществува „план Б“, каза Трише и подчерта, че не очаква преструктуриране на дълговете на страната. „Гърция трябва да спази поетите ангажименти. Европейската комисия заедно с ЕЦБ, от една страна, и МВФ, от друга, наблюдават спазването на оздравителната програма много отблизо“, казва той.

Обявените планове за ограничаване на бюджетните дефицити в Европа от Германия до Гърция са необходими, въпреки възможността да забавят растежа, казва Трише.

Трише е отклонил въпроса за неотдавнашния си дебат с президента на Bundesbank Аксел Вебер около изкупуването на държавни ценни книжа.

Шефът на ЕЦБ казва, че има "много предпазлив подход" към идеите за въвеждане на банков данък, за които се говори през последните седмици, и подчертва, че урокът от регулацията на банковата система трябва да бъде научен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Сега ще открият обратните позиции и ще започнат да говорят как спасителния пакет върши страхотна работа и как всъщност САЩ върви към колапс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Едно е атака от държава друго е атака от хедж фондове. Раздухването на лоши новини по медии, даване на възможни сценарии, които очевидно са почти невероятни, създаване на усещане за заразяване с паника. И всичкщо това след като и самите САЩ са дори в по-лоша позиция от европа а UK е в откровено по-лоша. Със сигурност си имаше атака срещу еврото. Очевидно е дори само по това къде се спря еврото. Защо от две три седмици не пада - защото надолу вече спада не е толкова очевиден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
Няма никаква атака срещу еврото. И Англия, И Америка имат интерес то да е силно за да могат да си увеличават експорта в зоната. Никоя нормална държава и централна банка няма интерес от силна национална валута щом е експортно ориентирана. Така че стига с тея глупости - за какво и е на Америка, която нарочно си държи лихвите на 0 да атакува еврото?! Проблемите са си чисто европейски, а истината е , че ЕЦБ, Трише и всички останали трябва да свалят еврото до паритет с долара, че и още надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nikolay_np
преди 13 години
Грешиш г-н Трише.Времето ще го докаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още