IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID кризата се оказа възможност за ВЕИ сектора

Цената на тока на борсата в България е намаляла с 36% през второто тримесечие

16:14 | 12.10.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разпространението на новия коронавирус се отрази сериозно върху енергийния пазар на Европа, пише в анализи на Европейската комисия за развитието на сектора през второто тримесечие. В същото време обаче кризата се оказва възможност за развитието на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

През периода април - юни, когато в много държави бизнесът и хората бяха затворени, потреблението на електроенергия е намаляло с 11%, а на природен газ - с 10%. Това не е голяма изненада, тъй като основен потребител на енергия в общността е индустрията, а брутният вътрешен продукт (БВП) на общността се свива с почти 14 на сто за този период.

На този фон намалява и производството на електроенергия, но основно това е факт за базовите централи. Производството на електроенергия от въглища например е намаляло с 34% на годишна база. Производството на ядрените централи намалява със 17 на сто.

На този фон ВЕИ централите записват ръст от 43% в общия дял произведена енергия.

Подобни са данните и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за България - свиване на дела на базовите мощности и ръст на възобновяемите източници.

В целия ЕС има възход на водноелектрическите централи и рекордно високо производство от соларните панели. Така въглеродният отпечатък на ЕС от производството на електроенергия намалява с 25% на годишна база за второто тримесечие, а прогнозите са за сериозно намаление на емисиите въглероден диоксид през 2020 година.

Намаленото потребление оказва влияние и върху цените на електроенергията в посока надолу. За страните от Югоизточна Европа (България, Хърватия, Гърция и Сърбия) през второто тримесечие на годината средната цена на едро е около 30 евро за мегаватчас, докато за същия период на 2019 година беше 60 евро.

Статистиката на ЕС дава обяснение и на свиването на традиционния износ на електроенергия от България към Гърция. През този период в южната ни съседка започва мащабно преминаване от лигнитни въглища на газ за производството на електроенергия. Така цената в Гърция е по-ниска, а с намаленото потребление местните производители успяват да покрият търсенето.

Цената на борсата в България намалява с 36% на годишна база, докато в Гърция намалението е почти двойно, сочат още данните на ЕС.

През следващите месеци енергийният пазар ще бъде под влияние на продажбите на електромобилите в Европа. Статистиката на ЕС показва, че през второто тримесечие на годината намаляват продажбите на конвенционалните бензинови и дизелови двигатели, но има ръст от 7,2% на годишна база за електромобилите. За сравнение, ръстът в САЩ е едва 1,4 на сто, а в Китай - 4,3%.

По отношение на природния газ пандемията е свила с между 20 и 30% потреблението на суровината през април в много от държавите в ЕС, сочат още данните. Съответно и цената на природния газ намаля значително, но след това се наблюдава възстановяване през юни, което е разхлабването на мерките около COVID.

През май цените в много от хъбовете в Европа се оказаха по-ниски от техните конкуренти в САЩ и част от доставките на втечнен газ са отказани, става ясно още от статистиката.

Русия остава основен вносител на природен газ с 42% от общия внос на суровината в ЕС. Данните показват, че транзитът през Украйна намалява с 47%, а основната част от руския газ влиза в Европа през "Северен поток". През "Турски поток" са минали 1 млрд. куб. метра, което е 3% от общия внос на руския природен газ в Европа.

Към края на юни 80% от капацитета на газовите хранилища в Европа е запълнен, което е най-високото ниво за последните девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
"Що така бе Зелев *май*ка ти* се сърдила"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Я да видим днес как е? http://***.eso.bg/?did=124Ах както се пееше в онази - чалга класика "Що така бе Зелев *** се сърдила ;)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
дръж се като мъж , стига си ривал за цената на тока ... не си на женският пазар да се оплакваш от всичко . Бащицата нали ви вдигнА заплатите още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Заключението ясно. Няма индустрия, няма търсене на ток. Всички обратно в пещерите :)Това не е голяма изненада, тъй като основен потребител на енергия в общността е индустрията, а брутният вътрешен продукт (БВП) на общността се свива с почти 14 на сто за този период.На този фон намалява и производството на електроенергия, но основно това е факт за базовите централи. Производството на електроенергия от въглища например е намаляло с 34% на годишна база. Производството на ядрените централи намалява със 17 на сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Някой да е видял 50% намаление на сметката си за ток?Някой да е видял държава - в която ногото ВЕИ да са намалили цената на токът, вместо да я увеличат?Абе, вие в някаква паралелна реалност ли живеете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още