IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гуиндос: Brexit ще предизвика шок в европейската икономика

Според заместник-председателя на ЕЦБ инфлацията в еврозоната ще се върне към целта от малко под 2%

18:10 | 19.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хаотичен Brexit ще предизвика „значителен шок“ за вече отслабената европейска икономика, заяви заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гуиндос за френския ежедневник Le Monde.

Шест седмици остават, докато Великобритания напусне Европейския съюз, а британският премиер Тереза Мей тепърва трябва да си подсигури ратификация на сделката ѝ за Brexit от законодателите, припомня Ройтерс.

Според Де Гуиндос финансовите компании са добре подготвени да се справят с хаотичен Brexit, но сценарий, в който Великобритания излиза от ЕС без споразумение със сигурност ще навреди на еврозоната.

„Хаотичен Brexit ще представлява значителен макроикономически шок в момент, когато европейската икономика е вече отслабена“, казва Гуиндос в интервюто.

На въпрос, свързан с продължаващото забавяне на инфлацията в еврозоната, Де Гуиндос обаче възприема по-оптимистичен тон.

„Дори ако цените на енергията се понижат малко през следващите месеци, убедени сме, че инфлацията в средносрочен план ще се доближи до целта ни от малко под 2%“, заяви той.

Той обаче добавя, че ЕЦБ има инструментите, с които да реагира при нужда, включително отлагане на първото увеличаване на лихвените проценти след финансовата криза, предлагане на повече дългосрочни заеми за банките или продължаване на реинвестиране на постъпленията от облигационния портфейл за 2,6 трлн. евро.

Според него обаче засега няма защо да се бърза.

„В момента анализираме причините за икономическото забавяне в Европа, някои от които са временни“, допълва Де Гуиндос. „Няма да вземем решение, докато не изготвим цялостен анализ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
Само трябваше и за щетата на Иван Митев да напишеш и щях да ти лепна плюсче! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Mohave _
преди 5 години
Вече "могъщото" правене от страна на ЕЦБ се измерва с неправене , защото процентите вече са неприложими . Ефекта е равен на промяна в политиката с 0% и търгуване с обещания . Жалка история .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още