IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонстранти в Испания бойкотират местните избори

Протестите могат да се отразят тежко върху резултатите от местните избори за управляващата социалистическа партия

14:04 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстранти в центъра на Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстранти в центъра на Мадрид. Снимка: Ройтерс

Около 25 000 души протестираха срещу икономическата политика на испанското правителство в центъра на Мадрид тази нощ, предава BBC.

Демонстрантите пренебрегнаха забраната за протести в деня преди провеждане на избори в страната. Част от тях останаха да лагеруват на палатки в испанската столица.

Протестиращите са недоволни от икономическата политика на правителството и започнаха да демонстрират на 15 май, заплашвайки да бойкотират утрешните местни и регионални избори.

Испанската избирателна комисия им нареди да напуснат площада в центъра на Мадрид преди изборите утре. Забраната влезе в сила в полунощ, но вместо да се разпръснат демонстрантите започнаха да аплодират, а полицията не се намеси.

Протестът започна преди шест дни в Мадрид като спонтанна стачка на млади испанци заради 45-процентната безработица след младите хора в страната.

Броят на демонстриращите се увеличи през следващите дни, като протестите обхванаха всички големи градове.

Протестиращите настояват за работни места, по-добър стандарт на живот и промени в строгия план на социалистическото правителство за икономии в бюджета.

Много от участниците правят паралел между своите действия и про-демократичните протести в центъра на Кайро, които революционизираха Египет.

Политическите протести са забранени в деня преди провеждане на избори, съгласно испанското законодателство, за да се даде на избирателите „ден за размисъл”.

Безработицата в Испания от 21,3% е най-високата сред страните от Европейския съюз (ЕС), а броят на безработните в страната достигна рекордните 4,9 млн., много от които са млади хора.

Министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро изрази известна симпатия към протестиращите заради мирния начин на демонстрациите им. Въпреки това се очаква неговото правителство да понесе тежка загуба на провеждащите се утре местни и регионални избори, което според някои прогнози може да доведе до предсрочни избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още