IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите данни за еврозоната дадоха тласък на европейските пазари

Начело на ръстовете беше автомобилният сектор, като само акциите на телекомите се търгуваха на червена територия

19:20 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия, продължавайки серията си от ръстове тази седмица, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 успя да компенсира по-ранните си загуби и отчете ръст от 1,25%. Начело на ръстовете беше автомобилният сектор, като само акциите на телекомите се търгуваха на червена територия.

Германският измерител DAX записа ръст от 1,48%, а британският и френският бенчмарк FTSE и CAC съответно 0,57% и 0,85%.

За доброто настроение повлия и съобщението, че според китайски медии изследователски екип от Университета в Джъдзян е открил медикамент, с който да бъдат лекувани болни от коронавирус.

Инвеститорите се опитват да преценят последствията от епидемията за световната икономика. Според данни на Световната здравна организация случаите на заболели са достигнали до 24 363 през последните 24 часа, отбелязвайки най-големия еднодневен ръст от началото на разпространението на болестта.

В сряда бяха публикувани и данни за частния сектор в еврозоната. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI се е повишил до 51,3 пункта през януари, достигайки най-високото си ниво от август насам.

Също така редица компании публикуваха днес финансовите си отчети.

Най-голямата листната на борсата френска банка от гледна точка на активите BNP Paribas е поредният европейски кредитор, който понижи финансовите си цели заради последиците от ултра ниските лихви въпреки силния ръст на приходите от търговски операции. Банката понижи целта за печалбата си за 2020 г., като съобщи, че промени в паричната политика са „довели до по-неблагоприятна лихвена среда от очакваното в началото на 2019 г.“. 

Danske Bank понижи прогнозата си за печалбата за тази година. Нетната печалба за 2020 г. ще бъде между 8 млрд. крони (1,18 млрд. долара) и 10 млрд. крони, в сравнение с отчетените 15,1 млрд. крони през 2019 г. Книжата на компанията прибавиха 0,48%.

В същото време коригираната печалба на Siemens преди данъци, лихви и амортизации от индустриалния бизнес на компанията се сви до 1,43 млрд. евро. За сравнение средната прогноза беше за 1,88 млрд. евро. Акциите на компанията поскъпнаха с 5,63%.

Приходите са спаднали с 1% до 20,32 млрд. евро на сравнима база. Средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 20,72 млрд. евро. Поръчките пък са се свили с 4 на сто.

Най-голям ръст на акциите записаха тези на финландската технологична компания Valmet Corp, които прибавиха близо 15%, след като тя обяви, че увеличава финансовите си цели след силно представяне през последното тримесечие.

На обратния полюс бяха книжата на британската тютюнева компания  Imperial Brands, които поевтиняха със 7% след публикуването на предупреждение за печалбата за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още