Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Доминиканският съюз излиза от "черния" данъчен списък

В списъка остават 11 юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели

Доминиканският съюз излиза от "черния" данъчен списък

Снимка: Pixabay

Доминиканският съюз ще бъде премахнат от списъка на юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели. Това реши днес Съветът на ЕС. Основен мотив е, че Доминиканският съюз е изпълнил ангажиментите си и е взел мерки по опасенията на ЕС за автоматичния обмен на финансова информация. Доминиканският съюз е изпълнил необходимите стъпки за подписване и ратифициране на многостранната конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за взаимна административна помощ. Тази стъпка осигурява изваждането на Доминиканския съюз от списъка, се посочва още в съобщението от Съвета. 

Още по темата

В списъка остават 11 юрисдикции, които не оказват съдействие за данъчни цели - Американска Самоа, Белиз, Фиджи, Гуам, Маршалови острови, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Обединени арабски емирства, Американски Вирджински острови и Вануату. Списъкът е част от усилията за предотвратяване на избягването на плащането на данъци. Този списък бе създаден през декември 2017 г. и преработен през март 2019 година.

През последните години общността засилва усилията си за справяне с избягването и укриването на данъци от мултинационални компании и богати физически лица. Макар и политически спорен, списъкът получи нов тласък след серията разкрития за подобни практики, които разгневиха обществото.

За да не попаднат в този списък, държавите, заподозрени като данъчни убежища, държавите трябва да отговарят на три критерия или да обещаят да реформират своите системи, за да се съобразят с европейското законодателство.

Страните трябва да имат справедливи данъчни правила, които не предлагат преференции и лични договорки за прехвърляне на печалби с цел избягване на данъци, да отговарят на стандартите за прозрачност и да прилагат мерки за преместване на печалбата, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юли