Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Драги планира основен ремонт на италианската икономика за над 220 млрд. евро

Планът за възстановяване на страната включва инвестиции във високоскоростни железници и зелени енергийни източници

Драги планира основен ремонт на италианската икономика за над 220 млрд. евро

Марио Драги. Снимка: Alessia Pierdomenoco/Bloomberg

Следващата седмица Марио Драги ще представи пакет за възстановяване в размер на 221 млрд. евро за радикално преструктуриране на италианската икономика в стремежа си да подготви страната за отскок от най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Планът включва големи инвестиции във високоскоростни железници и зелени енергийни източници, както и изцяло дигитализиране на публичната администрация на страната. Финансирането ще е от фонда за възстановяване на ЕС от пандемията, съобщава FT.

Очаква се Италия и Испания да бъдат най-големите получатели на безвъзмездни средства от програмата.

Планът за възстановяване на Драги, който трябва да бъде одобрен от италианския кабинет до края на тази седмица, включва 30 млрд. евро италиански бюджетни ресурси и 191,5 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства от схемата на ЕС, казват запознати източници.

Планът е от решаващо значение не само за надеждите на Италия да върне икономиката към растеж и да ускори прехода към нисковъглеродна икономика, както за и доверието в усилията на ЕС за възстановяване след Covid-19.

Още по темата
Драги, бивш председател на Европейската централна банка, който беше назначен за министър-председател на правителството на италианското национално единство в началото на годината, ще представи плана пред парламента на страната в началото на следващата седмица. След това документът ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Планът на Драги ще се съсредоточи върху подобряването на ефективността на италианската електрическа мрежа, инвестициите във водородни енергийни проекти и други възобновяеми енергийни източници и подобряването на енергийната ефективност на обществените сгради, казват запознати с пакета.

Инвестициите ще се фокусират върху области, обхващащи цифровата трансформация на италианската икономика, инвестиции в климата и околната среда, инфраструктура, образование, здравеопазване и повишаване на приобщаването на половете и социалното приобщаване.

Драги също така иска да предприеме и структурни реформи за справяне с дългогодишните проблеми на правната система на страната и местните администрации, които възпрепятстват растежа. Това включва цифровизация на публичната администрация, както и преразглеждане на италианската правна система, за да се ускорят съдебните дела, да се реорганизират съдилищата и да се модернизира съдебната система.

Италианската правна система е призната за една от най-бавните в ЕС и се счита, че е един от факторите, които отблъскват инвеститорите. Средното време за изпълнение на търговски договор в Италия е над 1100 дни, според Световната банка - почти двойно повече от средното време в Германия, Франция и Испания.

Даниеле Франко, министър на икономиката на Италия, ще наблюдава как реформите и инвестициите се прилагат от министерствата и регионалните правителства.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
Зайо Байо до: bertram
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
На фона на 2 трилиона тези 220 млрд. евро са си нищо :). А и без това тия пари накрая ще се пишат на сметката на германците и холандците.
2
 
1
 
3
дядя Вова до: дядя Вова
преди 2 седмици
Всеки италианец жадува само за: дивертименти (divertimenti)
2
 
0
 
2
дядя Вова до: bertram
преди 2 седмици
1
 
2
 
1
преди 2 седмици
те тези са 2+ трилиона дълг
парите ги нямат за нищо
ако ецб не им напечати са си фалирали отвсякъде

Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer