Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Държавите в ЕС са издали 3 млн. разрешителни за пребиваване през 2019 г.

Страните от общността са издали над 750 хил. визи за граждани на Украйна, а основната причина е започване на работа

Държавите в ЕС са издали 3 млн. разрешителни за пребиваване през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите в ЕС са издали почти 3 млн. разрешителни за пребиваване на чужденци през 2019 година, показват данните на Евростат. Основната причина (41%) за издаването им е започване на работа в рамките на общността. За обучение са 14% от всички издадени разрешителни за пребиваване.

Най-много разрешителни са издали властите в Полша - 724 хил., от които за работа са 86,3%. 551 хил. от разрешителните за работа, издадени от полските власти, са за украинци.

Още по темата

За сравнение в Германия от общо малко над 460 хил. разрешителни за пребиваване едва 14,3% са работни визи. Основната част са разрешителни, издадени по "Други причини", сред които и за предоставяне на международна защита за бежанци - 36% от всички разрешителни, издадени от Германия.

Данните за България показват, че през 2019 година страната ни е издала 13,5 хил. разрешителни за пребиваване на чужденци. По "Други причини" са почти 40% от тях. За работещи чужденци у нас са издадени почти 2,5 хил., или към 18% от всички издадени разрешителни за пребиваване в България през 2019 година.

По отношение на издадени разрешителни на 100 хил. души население страната ни е на предпоследно място и под средните за ЕС 7 на 100 хил. На първо място е Малта с издадени 42 разрешителни за пребиваване на 100 хил. души. Следва Кипър с 26.

В края на октомври Европейската комисия (ЕК) започна процедура срещу Кипър и Малта за нарушения при издаване на разрешителни за престой на чужди граждани. Брюксел изпрати запитване и до България относно  нашата схема за даване на гражданство на граждани на трети страни.

Източник: Евростат

На работа в Полша, за обучение - във Франция

Най-много работни визи през 2019 година в ЕС е издала Полша, но най-много чуждестранни студенти са пристигнали във Франция, показва още статистиката. През 2019 година френските власти са издали 90 хил. визи за студенти, което е почти 32% от всички издадени разрешителни за пребиваване в страната.

Страната в Европа, която привлича най-много чуждестранни студенти, е Великобритания (вече извън ЕС) с издадени 190 хил. разрешителни за престой на студенти, от общо 450 хил. издадени разрешителни.

През 2019 година в страни от ЕС са издадени 757 хил. разрешителни за престой на украинци, което ги прави най-голямата група сред всички чужденци. На 87% от гражданите на Украйна основанието за издаване на разрешението е започване на работа.

На следващо място са гражданите на Мароко (133 хил. разрешителни, като почти половината от тях са издадени от Испания) и Индия (131 хил.)

Около 40% от всички визи за студенти са издадени за граждани на Китай. На следващо място се нареждат студентите от САЩ с 37% от всички разрешителни в тази група.

По отношение на националността на чуждите граждани 36,6% от издадените разрешителни от българските власти са за граждани на Турция (почти 5 хил.), следвани от Русия (2 хил.) и Украйна (1,5 хил.).

Гърция е издала почти 11 хил. визи на китайци, което е почти 26% от всички разрешителни за пребиваване, издадени от страната.

Великобритания е издала най-много разрешителни за престой на граждани на Китай в Европа - общо 100 хил.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"