IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК дава на съд 6 държави от ЕС заради несъответствия в законодателството

Освен срещу България, Брюксел е завел две дела срещу Гърция и по едно срещу Люксембург, Румъния, Австрия и Чехия

19:04 | 22.07.16 г.
ЕК дава на съд 6 държави от ЕС заради несъответствия в законодателството

Европейската комисия (ЕК) дава на съд 6 държави от Европейския съюз (ЕС), включително и България, заради нарушения на европейското законодателство, става ясно от съобщения, публикувани в информационната система на ЕК.

Делото в Съда на ЕС срещу България е заради все още необявената защитена зона “Рила буфер”, която обхваща вековните гори в района на курорта Паничище. Екоминистерството отговори, че това ще стане до две години.

ЕК завежда две съдебни дела срещу Гърция. Едното е заради незаконна държавна помощ в размер на над 250 млн. евро за Hellenic Shipyards, която още не е възстановена въпреки съдебно решение от 2012 г. Сега комисията иска, освен възстановяването на парите, Атина да плати и глоба в размер на 6 млн. евро.

До пълното изплащане на незаконната помощ и глобата страната ще търпи санкции в размер на почти 35 хил. евро дневно, става ясно от съобщение на ЕК.

Другото дело срещу южната ни съседка е заради нетранспонирана европейска директива за единното европейско железопътно пространство. По същата точка съдебни искове са заведени и срещу Люксембург и Румъния.

ЕК пояснява, че директивата има за цел засилване на ролята на националните регулаторни органи за железопътния транспорт по отношение на компетентността им за железопътните съоръжения. Държавите от ЕС трябва да основават своите отношения с управителите на инфраструктурата на многогодишни договори, в които да определят задълженията по отношение на структурата на заплащане и качеството на инфраструктурата услуга, която се предоставя на железопътните предприятия.

В директивата са заложени и изисквания за финансова прозрачност, така че железопътните предприятия и управителите на инфраструктурата да поддържат и публикуват отделни сметки и да контролират финансовите потоци.

Комисията предлага дневни санкционни плащания в размер на над 30 300 евро за Гърция, 8 710 евро за Люксембург и малко над 29 хил. евро за Румъния до синхронизирането на националните законодателства.

ЕК е завела дело и срещу Австрия заради рестрикциите, които страната налага на чуждестранните ски инструктори. В австрийската област Тирол законодателство ограничава чуждестранни ски инструктори да предоставят услуги на клиенти. Тези изисквания са в противоречие с правото на ЕС и не зачитат свободата на предоставяне на услуги, както е посочено в член 56 от Договора за функционирането на Европейския съюз, подчертават от Брюксел.

ЕК смята и регионалното законодателство за ски училищата в провинция Щирия за несъвместимо с правилата на ЕС относно свободното движение на работници, свобода на установяване и свободата на предоставяне на услуги, гарантирани от Договора за ЕС.

Друго съдебно дело ЕК завежда срещу Чехия заради 20 хил. т опасни отпадъци, които са транспортирани през 2010 г. от чешки оператор в Катовице, Полша, и които Прага още не си е прибрала. Полските власти са отказали да приемат пратката на основание, че е нарушен регламентът за превоз на отпадъци в ЕС, тъй като превозът е бил обект на предварителна нотификация. Чехия обаче отказва да приеме отпадъците обратно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още