IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС използва достъпа до енергийния пазар като разменна монета за Brexit

Заложена е търговия с газ и електричество за най-малко 6 млрд. евро годишно

08:31 | 13.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Търговските преговори за Brexit продължават и главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние използва британския достъп до единния енергиен пазар като средство за постигане на отстъпки по въпроса с риболова.

Заложена е търговия с газ и електричество за най-малко 6 млрд. евро годишно, показват данни на базираната в Брюксел изследователска група Bruegel.

В преговорите Барние поставя като условие за британския достъп до европейския енергиен пазар постигането на споразумение за риболов на страни от ЕС в британските води.

Ефектът от това да не се договори сделка, която включва енергийния въпрос, „ще падне непропорционално върху Великобритания, тъй като континенталният пазар е много по-голям и вече по-добре интегриран“, посочва Симон Талияпиетра, изследовател в Bruegel.

Коя е най-голямата слабост?

Електричеството е особено чувствителна тема. Великобритания е нетен вносител, като цените на едро там са по-високи отколкото при нейните съседи. Около 7% от общото търсене идва през пет основни кабела, четири от които са свързани с Европа. Миналата година нетният внос нарасна с 10% до рекордните 21,4 тераватчаса, показват данни на аналитичната компания Enappsys.

Какво ще стане, ако бъде постигнато споразумение?

Преговорната позиция на ЕС е много близка до състоянието на нещата в момента. Ако именно тя бъде договорена, двете страни ще продължат да търгуват газ и енергия до голяма степен без промяна. Може да има някои разминавания в бъдеще, но отправната точка ще е една и съща.

А ако няма сделка?

Пазарът ще оперира много по-неефективно, отколкото досега, посочва Алекс Харисън, партньор в Hogan Lovells International LLP. Великобритания ще трябва да създаде нови правила за регулиране на подаването на електричество и газ с всеки отделен регион.

Без сделка разходите на британските потребители може да нараснат с до 2 млрд. паунда на година, тъй като Великобритания няма да може да се възползва от плюсовете на интегрирания пазар, показва доклад на изследователската група UCL European Institute.

Кой е най-лошият сценарий?

Ако взаимоотношенията между Великобритания и ЕС се разпаднат окончателно и се стигне до наказателни ходове, то тогава електроенергията и газът най-вероятно ще секнат. Това ще има сериозни последствия за сигурността на доставките на Великобритания. Страната ще загуби около 7% от доставките си на електричество и трудно ще намери удобен заместител. Може дори да се стигне до спирания на тока в пикови часове на търсене.

Газът е около 80% от цялата стойност на енергийната търговия между Великобритания и ЕС, като добивните полета в британските части на Северно море захранват мрежата на континента. Има три интерконектора между Великобритания и Белгия, Холандия и Ирландия.

Тези доставки на „синьо гориво“ станаха още по-важни през последните години след затварянето на газохранилището Rough, което позволяваше произведените през лятото количества да се заделят за зимните месеци. Сега Лондон разчита предимно на Европа за балансиращи доставки.

Има ли други ефекти?

Изключването на Великобритания от европейския газов пазар ще има последствия и за Ирландия, която внася 56% от потребяваното гориво от Великобритания. Създаването на Единния пазар на електроенергия в Ирландия свързва Република Ирландия и Северна Ирландия и в случай на отделянето на Великобритания дейността му може да бъде сериозно затруднена.

Какво казва правителството в Лондон?

Британските власти са разпространили насоки за търговията с електричество от 1 януари на сайта на правителството.

Според тях движението на ток между интерконекторите вече няма да влиза в обхвата на европейското законодателство. В зависимост от постигането на споразумение трябва да бъдат разработени алтернативни правила за търговия.

Също така Лондон гарантира, че страната ще продължи да работи нормално с регулаторите и електроразпределителните дружества, за да се гарантира продължаването на доставките при всички сценарии.

Но и властите посочват, че в зависимост от резултата от преговорите търговията може да бъде недотам ефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още