IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплаши Лондон с мита заради ескалиращия спор за Северна Ирландия

Намираме се на кръстопът в нашите отношения, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович

18:16 | 09.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Faith/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Faith/Bloomberg

Европейският съюз предупреди, че може да наложи мита и квоти върху вноса от Великобритания заради ескалиращия спор за Северна Ирландия.

„Намираме се на кръстопът в нашите отношения“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред репортери в сряда, след като разговаря с министъра по въпросите на Brexit Дейвид Фрост. „Губим търпение“, коментира още той, цитиран от Bloomberg.

Причина e неспазването на вече договорените условия по сделката за излизането на Великобритания от ЕС от страна на премиера Борис Джонсън. Поради желанието да бъдат избегнати митнически пунктове в Северна Ирландия границата беше изместена в Ирландско море.

Британската страна иска да отложи още прилагането на някои части от договора, което от Брюксел категорично отказват.

Ако Лондон направи още едностранни промени в Протокола за Северна Ирландия, то блокът ще отговори, прекратявайки сътрудничеството в някои сектори, а квоти и мита могат да бъдат въведени, посочи Шефчович.

„Надяваме се да го избегнем“, каза той. По думите му  „не е твърде късно“ и двете страни могат да се фокусират върху това, което ги обединява.

Въпреки че в миналото неофициално от ЕС са казвали, че може да прибягнат до наказателни мерки, то сега Шефчович е първият, който отправя заплахата директно.

Високопоставен британски държавен представител, който е запознат с преговорите, заяви, че Великобритания не иска търговска война и ЕС трябва да „помисли добре“, преди да отговори.

Напрежението се очаква да се увеличи още повече през идните дни. Гратисният период, който предвижда запазването на някои търговски облекчения със Северна Ирландия, изтича на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още