IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurostar най-сетне достигна 10 млн. пътници годишно

Възстановяването на британската икономика е допринесло за постигането на ключовата бройка, която първоначално бе заложена за 1998 г.

18:29 | 30.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Eurostar постигна дългогодишната си цел да превозва 10 млн. пътници годишно десетилетие и половина по-късно от очакваното, съобщава Telegraph.

Железопътният оператор, който осигурява пътуването от Великобритания до Франция, най-накрая успя да достигне така очакваната бройка. Събитието се случи в навечерието на 20-ата годишнина на компанията, която предстои да бъде отпразнувана през 2014 г.

Eurostar е превозила 140 млн. пътници от пускането на влака за пръв път на 14-и ноември 1994 г., но компанията беше на загуба повече от 17 години. Първата си печалба тя отбеляза чак през 2011 г.

Първоначално се очакваше до 1998 г. Eurostar да достигне 10 млн. пътници годишно, но операторът трябваше да се справя с ожесточената конкуренция на нискотарифните авиокомпании. Бомбените атентати в Лондон през 2005 г. и световната банкова криза също се оказаха сериозни препятствия по пътя ѝ.

През 2012 г. Eurostar беше на косъм да постигне целта си, но не успя, въпреки че в Лондон се проведоха Олимпийските игри и честването на Диамантения юбилей на кралицата. Всичко това доведе до повишение на броя на пътниците до 9,9 млн.

Eurostar обяви, че броят на пътниците се е увеличил благодарение на възстановяването на икономиката на Обединеното кралство, както и на новите услуги, включително зимните ски маршрути в Швейцарските Алпи.

Търговският директор на компанията Ник Мърсър заяви, че 2013 г. е година на рекорда на Eurostar. "Със скока в броя на пътниците, както и с въвеждането на нови маршрути и нови дестинации, ние сме свидетели на нарастващо търсене от страна на клиентите в цяла в Европа и дори в целия свят", коментира той.

Наскоро британското правителство обяви, че ще продаде своя дял от 40% от Eurostar, като част от новия си инфраструктурен план. Според анализаторите най-вероятният купувач ще бъде френският държавен железопътен оператор SNCF, който притежава 55% от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още