IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент ратифицира СЕТА

Голяма част от споразумението може да влезе в сила още следващия месец

14:36 | 15.02.17 г. 4
<p>
	Ппротивници на споразумението протестираха пред сградата на ЕП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ппротивници на споразумението протестираха пред сградата на ЕП. Снимка: Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) ратифицира спорното споразумение за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (ЕС). Евродепутатите подкрепиха споразумението (СЕТА) с 408 гласа „за“ и 254 „против“.

Голяма част от документа може да влезе в сила още следващия месец, предава Deutsche Welle. Договорките, свързани с инвестициите, обаче подлежат на ратификация от националните парламенти.

Поддръжниците на сделката твърдят, че тя ще допринесе за икономиката чрез създаването на нови работни места и намаляването на цените на храните и потребителските стоки.

Противниците обаче смятат, че приемането на споразумението представлява отстъпление пред сериозни проблеми, защото се дават прекалено много права на едрия бизнес. Това беше и една от причините белгийската провинция Валония първоначално да блокира договора.

Според данни на полицията около 700 души са протестирали днес пред сградата на ЕП, докато вътре се водеха дискусии по ратификацията на договора.

СЕТА предвижда двустранно премахване на 99% от митата върху различни стоки и услуги, припомня изданието.

През 2016 г. ЕС е изнесъл за Канада стоки и услуги на стойност 37 млрд. евро, а вносът се изчислява на 30 млрд. евро. Според различни проучвания двустранната търговия може да се увеличи с над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ivelinapencheva
преди 7 години
Тези под мен да вземат да прочетат споразумението. Аман от вдлъбнати гъби националисти и неграмотни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Оказва се, че нашите български политици са едни от най-глупавите и най-продажните сред европейските такива. Срещу малко облаги и майка си и баща си пре(о)дават като еничари, да са проклети всичките те (гласувалите за СЕТА) и тези които са с тях! Парите/ облагите дето са или ще получат покрай това гласуване да им носът само нещастия в родовете предателски!!http://***.votewatch.eu/en/term8-eu-canada-comprehensive-economic-and-trade-agreement-draft-legislative-resolution-vote-consent-conse.html#/##vote-tabs-list-4https://***.facebook.com/photo.php?fbid=1560819273948012&set=a.139568512739769.22153.100000598627466&type=3&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
"Дънди" добила злато и мед в Челопеч за $1,5 млрд., внесла в хазната $0,023 млрд.Държавата сама се ощетила с милиони от златната концесия в Челопеч, показва одит на Сметната палатаhttp://***.mediapool.bg/dandi-dobila-zlato-i-med-v-chelopech-za-15-mlrd-vnesla-v-haznata-0023-mlrd-news252192.html-----------------------------------------------------------------------мдааа господата Костов и Трайков еббаха майката на пейзажа .... ем нищооом пожелавам им свещи да си купят със стотинките дет тея канадци са им дали .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
такааам честито са не мое изгониме Дънди Пешъс мрешъс от Челопеч щото ше ни съди ако ги изгоним за тва дет ни обират златото, брао гениално .... честито на Колонията Булгаристания !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още