IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха с колебливи резултати

Основните индекси на повечето водещи европейски фондови борси се повишиха, възползвайки се от спада на търговското напрежение

19:54 | 27.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Водещите европейски индекси приключиха днешната търговия с повишения, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква САЩ да сключат споразумение с Китай, предаде CNBC.
По-рано днес китайския вицепремиер Лю Хъ ззаяви, че Пекин би искал да решава проблемите в отношенията със САЩ "чрез преговори и сътрудничество по спокоен начин".

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с о,5%, движен основно от поскъпването на автомобилните акции. Причина за ръстовете е съобщението на китайските власти, че ще бъдат въведени мерки за стимулиране на потреблението, включително и възможността за отпадане на ограниченията за покупка на автомобили. 

Парижкият САС 40 прибави 0,67 на сто до 5387,09 пункта при слаб търговски оборот от 2,9 милиарда евро. Инвеститорите се надяват на възстановяване на диалога между САЩ и Китай след последната ескалация на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

Франкфуртският Dax нарасна с 0,43 на сто и закри на равнище 11 708,35 пункта. 

Единствено лондонският FTSE-100 спадна съвсем леко, с 0,08 на сто, понижавайки се до 7089,58 пункта при закриването на търговията. 

ж ж

Листваната в Лондон NMC Health излезе начело на европейския индекс във вторник, като акциите й натрупаха близо 7% повишение по време на сесията. Книжата на петролната и газова компания Technipfmc се повишиха с 5,6%.

Шведската Dometic Group пък отчете спад от 7,5%, заради намаляване на доставките на превозни средства за свободното време в САЩ продължава. Книжата на Rockwool International паднаха с 4,6%.

Инвеститорите следят потенциалното възобновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Във фокуса оставва и ситуацията в Италия. Данните за германската икономика също повлияха днешната търговия. Сривът в износа изпраща най-голямата икономика в Европа към рецесията през второто тримесечие на годината. Като знак за това, че все по-враждебната търговска война между САЩ и Китай поне отчасти е виновна за задълбочаването на проблемите в индустриалния сектор на Германия, доставките за чужбина намаляват с 1,3%, което води и до свиване на БВП за втори път през последната година.

Второто четене на данните потвърждава спада на БВП с 0,1% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. На годишна база пък е регистриран нулев растеж за германската икономика.

Американските пазари започнаха борсовата сесия във вторник на положителна територия, като инвеститорите изглежда все още са повлияни от разведряването на търговския фронт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още