IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите потоци по "Ямал" от Германия към Полша растат

"Газпром" не е запазил капацитет за газопровода и през август

17:20 | 18.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на природен газ по газопровода "Ямал" в направлението от Германия към Полша растат в последното денонощие, сочат данните на германския мрежови оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

Агенцията допълва, че "Газпром" не е запазил капацитет по газопровода и през август.  Компанията не е участвала и в търговете за допълнителен капацитет по входната точка "Суджа" в Украйна, през която се транзитира газ за Централна Европа през входна точка на словашко-украинската граница.

Потокът по "Ямал" беше обърнат в средата на декември 2021 г. и с малки прекъсвания досега доставя газ от Германия към Централна Европа. Това стана причина руският президент Владимир Путин да обвини Берлин, че способства за поскъпването на газа на европейските пазари. Според руския държавен глава в началото на зимата Германия е имала излишъци, които не е предоставила на общия пазар, а е продавала с голяма печалба на Полша и други държави, включително и Украйна.

Относно обръщането на потока на "Ямал" от "Газпром" коментират, че извършват доставките към Европа според заявките, а Германия и Полша така и не дадоха обяснение на този факт.

Увеличението сега обаче изглежда изненадващо на фона на спрения за профилактика "Северен поток 1" и пълните газохранилища в Полша.

"Газпром" спря доставките на газ за Полша на 27 април, след като страната отказа да изпълни едностранно наложената промяна в начина на заплащане. Варшава обаче отдавна коментира, че не смята да продължи дългосрочния си договор с руската компания, който изтичаше в края на 2022 г.

Заради спрените през април доставки Полша прекрати предсрочно договора си с "Газпром".

Всъщност поляците от години се подготвят за независимостта си от руския природен газ, развивайки проекта Baltic Pipeline, по който ще идва газ от Северно море през територията на Дания. В момента газохранилищата на страната са пълни над 98% от капацитета си и скоро Полша дори няма да може да нагнетява повече газ в съоръженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Направо да го прекръстят от "Ямал" на "Малноу" ... Тъй и тъй там рашистки молекули денацификатори повече няма да преминават ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още