IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия очаква утрояване на цената на газа си

„Газпром“ не гарантира експлоатацията на „Северен поток 1“, а нагнетяването на газ в германските газохранилища е почти в пълен застой

10:42 | 14.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската газова компания „Газпром" постави под въпрос продължаването на експлоатацията на газопровода „Северен поток 1" на фона на ремонта в Канада на необходимата за него турбина. „Газпром" все още не е получил писмено потвърждение, че ремонтираната турбина от Канада действително ще бъде доставена на Siemens, компанията, която отговаря за инсталацията, се казва в изявление на руската компания. „При тези обстоятелства" „Газпром" не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода.

Позовавайки се на дефектната турбина, Русия вече силно ограничи доставките на газ по газопровода през Балтийско море в средата на юни. След това турбината бе откарана за ремонт в завод на Siemens в Канада. Заради канадските санкции срещу Русия първоначално не беше ясно дали ще бъде възможно да се върне вече ремонтираното устройство, припомня N-TV. 

През уикенда обаче правителството в Отава даде зелена светлина за износа. Siemens обяви, че ще инсталира турбината възможно най-скоро. „Газпром не разполага с нито един документ, който да позволява на Siemens да изнесе от страната газотурбинния двигател, който в момента се ремонтира в Канада", заяви от друга страна руската корпорация. 

Нагнетяването на газ е почти в застой

В понеделник започнаха и редовните дейности по поддръжката на газопровода „Северен поток", така че засега не се подава повече газ. Очаква се работата да продължи около десет дни. Има обаче съмнения дали и след това газът действително ще потече отново.

Нагнетяването на газ в Германия почти спря, след като руските доставки по газопровода „Северен поток 1" в Балтийско море бяха преустановени. Понастоящем газ все още се съхранява на нетна основа, заяви говорител на Федералната агенция за мрежите (местният регулатор). „Но е на много ниско ниво“. Според уебсайта на европейския оператор на газовата инфраструктура (EIG) нивото на запълване на германските газохранилища напоследък е нараствало само с 0,09% на ден.

Утрояване на цената?

Междувременно председателят на Федералната агенция за мрежите Клаус Мюлер предупреди за утрояване на цените на природния газ за потребителите или за още по-голямо увеличение на цените. „За тези, които сега получават сметките си за отопление, вноските вече се удвояват - и това дори не отчита последиците от войната в Украйна", казва Мюлер пред Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). „От 2023 г. нататък потребителите на газ ще трябва да се подготвят за поне трикратно увеличение на цените“.

„Абсолютно реалистично е", че от клиентите, които понастоящем плащат 1500 евро годишно за газ, в бъдеще ще се изисква да плащат 4500 евро и повече, продължава Мюлер. „На борсите цените в някои случаи са се увеличили седем пъти. Не всичко това ще достигне до потребителите веднага или в пълен размер, но в някакъв момент ще трябва да бъде платено“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
да кремълския троянски кон (германия) ще си го получи за всичките золуми дето направи в ЕС! втори път с русия играете курррвачката, втори път руснаците ви преееават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Да благодарят на Шрьодер ,Мути Меркел и зелените за тези чудесни подаръци..Изцяло самонанесени удари.Каквото сам си причиниш,никой друг не може да ти го причини..И като гледам онзиденшното решение на Бундестага да закрие и трите останали ядрени блока до края на годината, което за мен е абсолютно безумие в сегашната ситуация, нямам никакви съмнения, че Германия отново е изпаднала в едно от характерните си самодеструктивни състояния..Дано този път не повлече пак Европа със себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Еее..., ъъъ..., ааа... ами Путин е виновен. Това го знаят и децата. И всички вдетенили се идьо.ти, които сляпо вярват на новите Гьобелсовци. Края на филма вече го знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Вече и Германия взе да отстъпва - първо и откраднаха монопола върху автомобилите , после енергията се оскъпи , пари за липсващата армия , слабото евро ...... Слабите икономики имат слаби валути и плащат скъпо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
"Да бе мирно седяло, не би чудо видяло" (българска народна поговорка) Да видим сега германският данъкоплатец колко време ще финансира войната в Украйна от собствения си джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Трябва службите им да попитат управлявалите досега, защо така се е получило..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Дреме ми кво си разбрал и кво не. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Да разбирам, че ти си живееш в приказка? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Приказките завършват винаги с разпаряне на вълка, отсичане главата на ламята и т.н. победа над злото. И сега ще стане така, въпреки временните затруднения. Не ги мисли германците, при нетен доход на домакинство от 5-6 К евро, че ще платят по 300-400 евро за газ известно време. По-скоро се притеснявай за твоите мизерни доходи, че и въглищата са ти скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Как беше приказаката - "Каквото сам си направиш..." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още