IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия остава силно зависима от имиграцията

В момента над 600 хил. имигранти живеят в страната без яснота за тяхното социално положение и професионално развитие

10:56 | 28.08.18 г. 6
<p>
	Инструктор води обучението на бежанец в Германия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Инструктор води обучението на бежанец в Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство постигна съгласие по отношение на „крайъгълните камъни“ на новия закон за имиграцията. Но експертите, представителите на бизнеса и синдикатите все още виждат много места за подобрение на условията, пишат Мария Фидлер и Паул Щарцман от Der Tagesspiegel, цитирани от Euractiv.

Християндемократическият съюз извървя дълъг път – през последното десетилетие големи политици като бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле застанаха зад твърдението, че Германия не е имиграционна страна. Изключително ясна е и забележката на бившия министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия Юрген Рютгерс, който предизвика спор през 2000 г. със своя лозунг „Повече деца или повече индийци“ (Kinder statt Inder”, използван от него по време на противоречива кампания срещу зелените карти. 

След спора между страните членки на Европейския съюз (ЕС) от тази година германското правителство се съгласи да бъде прокаран закон за имиграцията, визирайки нуждата на страната от квалифицирана работна ръка. Според председателя на German Institute of Economic Research Марсел Фрацшер „само през юли 2018 г. в страната има повече от 80 хил. вакантни работни места“.

Най-съществените насоки са определени в четири страници: решаващите фактори за одобрение на имигрантите са професионалната квалификация, възрастта и езиковите умения.

В центъра на тези планове няма да бъдат само завършилите образование, но и всички имигранти с професионално обучение.

Германското правителство си запазва възможността да възстановява в краткосрочен план „приоритетния изпит“ за защита на местните работници, например ако броят на германските безработни се увеличи. Идеята на тези условия е да направят възможно имигрантите сами да изградят живота, който искат и да бъдат внедрени в местната социална система.

Възможно ли е обаче Законът за имиграцията да спазва поставените норми и задължения, питат Мария Фидлер и Паул Щарцман.

Представители на германската икономика приветстват закона, заявявайки, че по този начин страната върви в правилната посока. Въпреки това, подобно на профсъюзите, те виждат значителна необходимост от подобрение в редица области. Основна критика към закона е, че той не включва възможността имигрантите, които са били отхвърлени от системата, да могат да останат в страната, ако вече имат работа.

Християнсоциалният съюз е против подобни регулации. Част от организацията и цялата Германска социалдемократическа партия все пак се застъпват за този закон.

Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Човека говори за друго и е прав, не го обръщай пак на червена пропаганда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 5 години
От статията лъха убеждението, че Германия е една объркана страна, а като такава е трудно да бъде възприемана като лидер на ЕС... Спасява я (засега) само голямата инерция от годините, когато я управляваха политици като Хелмут Кол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
LaCosta
преди 5 години
От статията лъха виждането, че обществото трябва да обслужва икономиката, а е имало времена, в които икономиката е служела на обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
lozkhris
преди 5 години
Едва ли баш точно това искат...Но планът за размиване на генофона се изпълнява, защото текат пари. Тези пари отиват в джобовете на въпросните политици и управници, а те си действат на принципа "След мен и потоп". И са прави, защото най-големите проблеми тепърва предстоят, но те няма да се случат сега, или след 5-10 години. Ще става бавно, а те дотогава ще са си уредили дестинация за пенсия, досущ като нашите "братлета", които след като окрадат каквото могат изведнъж се оказва, че са я в Южна Африка, я в Бразилия...откъдето не могат да бъдат екстрадирани..Така че дреме им за германците...колкото на братя Галеви за българите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Германия изобщо не е зависима от миграцията и по-точно обратното е вярно. За близо 15-те години управление на меркел страната е в истинска депресия. За 5-те милиона нови работни места от 2005 насам се оказва, че 4.5 милиона са ниско платени/временни почасови работни места, които никой германец не иска защото не може да издържа себе си или семейството си с такъв тип работа. Всички такива служители печелят по-малко на минималната работна заплата за страната и поне половината печелят до 500 евро на месец. Продуктивността на служителите е рекордно ниска за последните 50-на години и доходите вървят само надолу ако отчетем инфлацията. Доходите на средния германец в бившата ФРГ са поне 50% по-ниски днес отколкото са били през 1980. Но разбира се пропагандната машина на правителството в лицето на дойзе зеле и останалие медии не спира да бълва лъжи, за това колко успешни са били реформите и колко силна е икономиката и как мигрантите били незаменими. И Гьобелс е бълвал лъжи, как Германия е печелела войната срещу съюзниците докато червената армия не е нахлула в Берлин. Ние обаче не на такива лъжи не се хващаме така лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още