IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски синдикат обяви тридневна стачка в Germanwings

Действията ще засегнат над 200 полета от Германия

13:06 | 28.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският синдикат UFO обяви, че членовете му, които работят в Germanwings, ще спрат да работят за 72 часа в навечерието на Нова година, съобщава Deutsche Welle.

Заместник-председателят на UFO Даниел Флор обвини компанията майка на Germanwings – Lufthansa, че не е предложила на кабинния екипаж ясни перспективи в плана си за обединяване на персонал и полетни операции с дъщерното дружество Eurowings.

Ръководството на Lufthansa коментира, че „това не е начинът за уреждане на конфликта", както и че очаква планирания арбитраж през януари.

Потенциално засегнати през трите дни на стачка ще бъдат 229 полета от Германия, включително и полети на Eurowings, които се обслужват от Germanwings, посочва авиационният портал AviationNetonline със седалище във Виена. Около 30% от редовните полети на Eurowings от Германия все още се извършват от Germanwings, допълва порталът.

По информация на българското посолство в Берлин в протестните действия е възможно да се включат и служители на авиокомпания Lufthansa, предава БТА. 

В четвъртък германският синдикат на кабинния екипаж заплаши със стачка заради неуспешните арбитражни преговори с Lufthansa от миналата седмица.

Миналия месец Lufthansa беше принудена да отмени 1300 полета заради стачки.

Хаген Леш, експерт по индустриални отношения в Института за икономически изследвания в Кьолн, каза пред вестник Rheinische Post, че „и двете страни изглежда са изгубили голямо доверие“.

В миналото Lufthansa се опита да оспори представителността на синдиката на UFO на кабинния персонал и ролята му да действа като профсъюз. Базираната във Франкфурт синдикална организация тогава изтъкна, че представлява повече от 30 000 души и поиска повишаване на заплатите, промени при пенсионната система и на правилата за работа на непълно работно време.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още