IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата криза на европейските лидери

Търканията между европейските партньори се увеличават и те вече на са способни на единен дипломатически фронт срещу геополитическите сътресения в света

08:22 | 28.02.19 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз се стреми отчаяно към динамика. По-малко от две години след идването си на власт Еманюел Макрон, който пледираше за промяна на ЕС, сигурно е доста огорчен. Съюзът несъмнено постигна известен напредък, най-вече по въпросите на отбраната, но лошото функциониране на машината и загубата на инерция все по-крещящо се набиват на очи, пише френският вестник Les Echos.

Последните седмици бяха изпълнени с изпитания. В напрегнатата обстановка около Brexit настъпи безпрецедентна от Втората световна война насам дипломатическа криза между Франция и Италия след намесата на Рим във френската вътрешна политика. Между Париж и Берлин също започва да се проявява колебание, което е доста по-меко, но не по-малко симптоматично.

Френско-германско недоверие

След като не подкрепи позицията на Берлин за газопровода „Северен поток“ 2, Париж предизвика остри въпроси от страна на Германия. Впоследствие беше постигнат компромис, но остава съмнението за ненарушимостта на връзките между двете водещи сили в еврозоната, още повече че френският проект за облагане с данъци на технологичните гиганти беше приет сдържано от Германия.

Европейският съюз също регистрира няколко последователни дипломатически провала. Той не успя да заеме единна позиция по отношение на Венецуела заради блокиране от страна на Италия. Относно Иран Испания попречи на съюза да заеме единна позиция. Колкото до Арабската лига, той трябваше да се откаже от компромис, този път заради отказа на Унгария. А във връзка с оттеглянето първо на САЩ, а след това и на Русия от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег 28-те отново разкриха различията си. Няма съмнение, че появата на истински Европейски съюз на световната дипломатическа сцена е далечна перспектива, дори химера.

Основите се разклащат

Картината става още по-мрачна, когато прибавим миграционната криза, която е в задънена улица, и глухата конфронтация по отношение на правовата държава. Както обобщава поддръжник на европейската машина, „Европейският съюз се превърна в къща, чието строителство продължава, но основите ѝ се разклащат“.

Може да се успокояваме с факта, че бавните решения са нещо обичайно за този Европейски съюз, който може да взема категорични решения, само когато е на ръба на бездната. Може да се утешаваме и че това е обратната страна на медала на демокрацията. Няколко месеца преди изключително важните европейски избори стимулът на всички участници в голямата континентална игра на шах е голям. Председателят на Фондация „Шуман“ Жан-Доминик Джулиани е на мнение, че „след май Италия ще има обективни причини да се завърне на масата на европейските преговори заради важните разговори, които ще се проведат скоростно, най-вече за европейския бюджет“.

Криза на доверието

Но проблемът може би е по-сериозен. Днес съюзът страда от ново и дълбоко зло – липсата на лидери. Това, разбира се, се дължи на аритметични причини – нито един двигател, бил той и френско-германски, не е достатъчен, за да дърпа целия съюз. Но още по-фундаменталното е, че самите европейски лидери са слаби. Както обобщава приближен до европейските върхове източник, „срещите на върха вече нямат нищо общо с тези от миналото, доверието вече го няма“.

Германия? Нейните сътресения показват крехкостта на управляващата коалиция. Франция? След пламенното начало нейният президент е уязвен в очите на колегите му. Италия? Нейният премиер „няма какво да каже и не разполага с никакъв авторитет“, категоричен е същият източник. Великобритания? Забравена. Белгия? Нейното правителство, плод на рухнала коалиция, има за задача да движи текущите дела. Испания? Швеция? Ирландия? Те имат правителства на малцинството. Холандия? Коалиционното правителство на премиера е изключително крехко и ще бъде подложено на изпитание след няколко седмици.

Треската на демокрациите

Зад големите европейски раздори прави впечатление треската на демокрациите, заложена в историческото сърце на съюза. Интересното е, че този извод е осезаемо по-нюансиран в страните в източната част на блока: Виктор Орбан, а и не само той, разполага със стабилна народна подкрепа. Но в по-развитите икономики реорганизирането на политическото поле води до „демагнетизиране“ на ръководителите, чиято легитимност, а понякога и власт висят на косъм.

От това следват два извода. Първият е институционален – с начина си на управление, който продължава да разчита до голяма степен на решенията на държавните и правителствените ръководители, съюзът не е способен да се справи с труден период в политически план. Оттук изниква въпросът дали не трябва да бъде засилена ролята на Европейския парламент, чийто състав отразява по-достоверно състоянието на европейското общество и чиято работа в основни линии е да постига компромиси?

Другото заключение е по-политическо: ако Европейският съюз не се заеме както на национално, така и на общностно равнище с дълбоките причини за пробива на популистите, неговите ръководители вероятно не са достатъчно добре подготвени да теглят толкова тежък кораб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
кухия , спри със самозадоволяването , че съвсем изтреще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Верно е че е голям и мога да се обеся, мерси за комплмента... еми пак ти двам с офертата тогава, и не лей много мозък, ти си напраеил емигранти, даже децата ти те знаят къв си нщи са избягали от теб, чак в америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Твоя шнур стаа само'а се обесиш на него... Кат напрайш 2-3 дечиня, пак заповедай с оферта... ;) :lol:Отдека лидери у Европа, кат имат шнурове место мъжки инструмент и си попълват репродуктивния дефицит с африканска популация... :lol: Ако е за черни патки, дъщеря ми нема нужда да бие път до Европа - у америка има бол, хем поне са поизмити за 200 годин, гиби... а вие шги лапате барабар с еболата и спина... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Сега европейските лидери пренебрегват истината, че първичният източник за възникващите щети е местната проява на разпространена в света грешка за неправилна работа на централната банка.При запазване на местната проява на световната държавна грешка, колкото по-добре работят европейските лидери за постигане на европейски икономически растеж, толкова повече са щетите от работата на Европейската централна банка (ЕЦБ) и по-голям провалът на европейските лидери.Както да работят европейските лидери, за устойчиво европейско управление е необходима правилна работа на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 5 години
винаги можеш да провериш твърдението си като пратиш американската ти дъщеря у нас ! да полапа на мама шнура, както се казваше у един виц :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
От пераси толкова! Перасите мое да стават за големи артисти, ама за държавник требват яки топки, иначе става пераска работа... Щот е видно, че даже не се опитват да застанат отпред и да поемат целата отговорност, а по пераски се гушат под полите на ужлидерите и от там управляват... И става нещо като нищо... нещо като khao... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 5 години
*** лесно може да се интегрират ако има желание от наша страна, но с "хора" като теб как да стане номера ? Ей това е големия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Sandy
преди 5 години
Лидерите на Германия и Франция създават огромните проблеми В ЕС. Всичко започна от там, че много държави в ЕС почерняха от мигранти, които също като нашите роми е невъзможно да бъдат интегрирани. Смяната на Меркел и Макрон е не само належаща, тя е спешна, защото е жизнено важна за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 5 години
но зато у Матушке все идет в порядьке:Автомобилестроители, банковские работники и сотрудники транспортных компаний рискуют этой весной остаться без работы, предупреждает Минтруд. По оценкам ведомства, под сокращения могут попасть 115,7 тысяч человек. Согласно мониторингу министерства на 6 февраля, большинство сокращений может произойти в Москве (18,7 тысяч), Санкт-Петербурге (5 тысяч), Свердловской области (4,5 тысячи), Пермском крае (4,4 тысячи) и Кемеровской области (3,7 тысячи).Выше всего риск увольнения в сфере автомобилестроения, пишут "Известия". Работу в этой отрасли могут потерять 25,8 тысяч человек. За ними следуют занятые в транспортных компаниях (23,4 тысячи человек) и сотрудники финансовой и банковской отраслей (15,4 тысячи человек). В конце прошлого года тройка лидеров была другой: вероятнее всего, можно было потерять работу в банках, затем - на транспорте и производстве электрооборудования.В последнем мониторинге Минтруда также указано, что вероятность потерять работу высока в сферах производства электрооборудования (под сокращения могут попасть 14,8 тысячи человек), производства машин и оборудования (11,1 тысячи человек), добычи энергетических ископаемых (7,4 тысячи), производства стройматериалов (6,4 тысячи).ай - ай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 5 години
криза за лидери има във всички държави, и ЕС не е изключение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още