Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Графика на деня: България е най-добрата държава в Европа за работа за жените

Страната предлага най-добрия пакет за отпуск по майчинство в Европа и заема второ място по отношение на жените в ръководството

Графика на деня: България е най-добрата държава в Европа за работа за жените

Снимка: Pixabay

България е най-добрата европейска държава за работа за жените, става ясно от ново проучване, проведено от Reboot Online, което оценява различни фактори, допринасящи за успеха на жените на трудовия пазар.

Проучването се базира на индекс, който определя кои държави на континента предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти, оценявайки икономическите възможности, включително разликата в заплащането между половете, жените на ръководни позиции и отпуска по майчинство.

България има 236,6 точки от общо възможни 300, предлагайки най-добрия пакет за отпуск по майчинство в Европа. Страната също така се класира на второ място по отношение на жените в ръководството, като по този показател отстъпва само на Норвегия, която се гордее с едно от най-егалитарните общества в света.

Още по темата

Хърватия е на второ място с общ резултат от 229,9 точки, получавайки много точки за икономически възможности и отпуск по майчинство. Топ 5 допълват Естония, Норвегия и Словакия (с равен брой точки) и Холандия, докато Словения, Румъния и Италия се класират съответно на шесто, седмо и осмо място в Европа.

На девето място е Латвия, която печели повече точки за икономически възможности от традиционни икономически сили като Обединеното кралство (на 12-то място) и Дания (на 15-то място). В челната десетка попадна и Швеция, която отстъпва на балтийската страна по отношение на икономически възможности и отпуск по майчинство.

В противоположния край на скалата е Турция, която има едва 39,9 точки от 300. Въпреки лошото си представяне страната печели повече точки за жени в ръководството от страни, традиционно известни с равенство на половете като Германия и Австрия.

„Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа", коментира Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot Online, цитирана от Yahoo Finance.

„Балкански страни като България и Хърватия се класираха високо, което показва, че се правят някои подобрения. Въпреки това разочароващите позиции на богатите западноевропейски страни като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа", допълва тя.

„Въпреки че е добре да видим някакъв напредък, жените все още са изправени пред многобройни предизвикателства, що се отнася до равенството между половете на работното място, което включва не само разликата в заплащането, липсата на представителство на ръководни позиции, правителствените стимули и баланса между професионалния и личния живот. Пандемията несъмнено засили тези предизвикателства, като работещите майки поеха основната тежест на последиците", коментира Ахарони.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Трябва да се реформира закона за майчинството, твърде е дълъг срока който дава закона, лишава се икономиката от ценна работна ръка, а в замяна изглежда не поощрява раждаемостта. Това ще направи и работодателите малко по-склонни да наемат жени които се очаква да раждат.
1
 
4
 
1
0pk
преди 1 месец
И какво стана сега, тия дето най-много приказват за равноправия итн. са най-назад в класацията? То като оная работа с расизма, когато нашите обиждат англисйките футболисти на цвят - голям скандал, когато английската кралица се притеснява да не излезе *** риж наследник, е тука е друго и няма проблем :D

Още от Европа
Credit Agricole подслажда офертата си за Creval